Πως καταγράφονται οι εξαγωγές στα πουλερικά
Πως καταγράφονται οι εξαγωγές στα πουλερικά

Οριακή αύξηση της τάξης του 1% για φέτος ενδέχεται να σημειώσουν οι πέντε κορυφαίες χώρες στον κόσμο στην εξαγωγή πουλερικών,  σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του USDA.

Η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία είναι πλέον οι πέντε κορυφαίοι εξαγωγείς πουλερικών στον κόσμο, καθώς η τουρκική βιομηχανία κατάφερε να ξεπεράσει ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Αργεντινή και η Χιλή ξεκινώντας από το 2021 με όγκο 470.000 και 445.000 τόνους που αποστέλλονται στο εξωτερικό τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Αυτές οι 5 χώρες είναι υπεύθυνες για σχεδόν το 84% του όγκου που εξάγεται διεθνώς, αλλά αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από άλλους παραγωγούς που καλύπτουν το υπόλοιπο 16% (+ 6,35% αύξηση σε όγκο).

Για τη Βραζιλία, το USDA εκτιμά μείωση 1,15% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Ακόμα κι έτσι, ο όγκος του έτους θα αυξηθεί λίγο περισσότερο από 3,5%, διασφαλίζοντας το 32% των παγκόσμιων εξαγωγών κρέατος κοτόπουλου. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί διαφορά καθώς η πρόβλεψη του USDA έγινε πριν από την απαγόρευση που επέβαλε η Σαουδική Αραβία για 11 εταιρείες της Βραζιλίας, αφήνοντας μόνο την BRF παρούσα σε αυτήν την αγορά.

Οι ΗΠΑ θα καλύψουν το 28% του παγκόσμιου εμπορίου πουλερικών, αλλά αναμένουν μείωση 1% από τους όγκους που αναφέρθηκαν το 2020, παρόμοια με εκείνη που αναμένεται για τα κράτη μέλη της ΕΕ, που ευθύνεται για το 12,5% του όγκου που διαπραγματεύεται διεθνώς.

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων εξαγωγέων, ο υψηλότερος ρυθμός επέκτασης αναμένεται για την Ταϊλάνδη: αύξηση άνω του 4% το έτος, καλύπτοντας το 7,61% του όγκου που διαπραγματεύεται διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το 2020 οι ταϊλανδικές εξαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Τουρκία ολοκληρώνει το Top 5, καθώς η αύξηση κατά 25% στις εξαγωγές πουλερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει φέρει τη χώρα σε θέση που κατείχε προηγουμένως η Κίνα.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις