Καμπανάκι ΕΚΑΓΕΜ:  Προχωρήστε άμεσα στις πληρωμές των Σχεδίων Βελτίωσης
Καμπανάκι ΕΚΑΓΕΜ: Προχωρήστε άμεσα στις πληρωμές των Σχεδίων Βελτίωσης

Τον προβληματισμό της εκφράζει η ΕΚΑΓΕΜ αναφορικά με τις πληρωμές των Σχεδίων Βελτίωσης τα οποία ενώ έχουν εγκριθεί και υλοποιηθεί, εδώ και πολύ καιρό, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές.

Μάλιστα όπως σημειώνει, υπάρχουν αγρότες που έχουν καταθέσει αιτήματα πληρωμών από τον Οκτώβριο του 2020 και μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι. Ομοίως, απλήρωτοι είναι και εκείνοι που ολοκλήρωσαν κάτω του 50% της συνολικής επένδυσης, υποτίθεται χωρίς την επιτόπια παραλαβή.

Η ΕΚΑΓΕΜ σημειώνει ότι παρότι λαμβάνει υπόψιν τις εξής παραμέτρους που δρουν ανασταλτικά και επιφέρουν καθυστέρηση στις πληρωμές και συγκεκριμένα:

α) ότι δεν επαρκεί το προσωπικό στις οικείες Περιφέρειες για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου αξιολόγησης των αιτημάτων

β) ότι η πανδημία λειτούργησε επιβραδυντικά στην εξέλιξη των πραγμάτων γενικότερα

εν τούτοις, αφού υπογραμμίζει

  • τη μάχη που δίνουν καθημερινά οι Έλληνες Αγρότες και Κτηνοτρόφοι, προκειμένου να μην λείψει τίποτα από το Ελληνικό Τραπέζι πόσο δε μάλλον αυτή την δύσκολη ώρα που βιώνει η χώρα μας.
  • αλλά και την προσπάθεια της Ένωσης να υποστηρίζει έμπρακτα όλον αυτόν τον καιρό τους οικονομικά εξαθλιωμένους αγρότες

κάνει έκκληση ως αποτέλεσμα της έντονης δυσαρέσκειας των μελών αλλά και των πελατών της, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία πληρωμής και εξόφλησης των απαιτούμενων περί των Σχεδίων Βελτίωσης με σκοπό  την τόνωση της αγοράς.

Τέλος, υπενθυμίζει την υλοποίηση ευέλικτων και κυλιόμενων Σχεδίων Βελτίωσης, η οποία -όπως υποστηρίζει- εάν υφίστατο, θα βοηθούσε στην  ομαλότερη ροή των διαδικασιών από την ένταξη έως την εξόφλησή τους.

Πως τα Σχέδια Βελτίωσης θα τονώσουν την αγορά

Τα Σχέδια Βελτίωσης περιλαμβάνονται στον Β’ πυλώνα των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για περισσότερο από 20 χρόνια επηρεάζοντας τη ζήτηση στην αγορά των γεωργικών μηχανημάτων. Ως εκ τούτου αποτελούν πολύτιμο μοχλό για την ανανέωση του στόλου των μηχανημάτων που είναι ιδιαίτερα γερασμένος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε επενδύσεις περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι το μέσο ποσοστό επιδότησης είναι 50% ενώ οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 10.000.

Η έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος το 2020 οδήγησε σε μια εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης και στον υπερ-διπλασιασμό του μεγέθους της αγοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Οι ανάγκες για νέα μηχανήματα είναι μεγάλες και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος τις τις διογκώνει περαιτέρω.

Ποιοι είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες στην υλοποίηση του προγράμματος:

  • η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης,
  • οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού με αιχμή τη γραφειοκρατία,
  • οι αυστηροί όροι που θέτει η Κοινότητα,
  • η περιορισμένη ρευστότητα των αγροτών
  • η επιφυλακτική στάση του τραπεζικού συστήματος

όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις, καθιστούν την υλοποίηση του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης ιδιαίτερα προβληματική.

Είναι ευνόητο ότι τα μελλοντικά προγράμματα Σχεδίων Βελτίωσης πρέπει να είναι διαφορετικά δίνοντας προτεραιότητα στην υψηλή απορροφητικότητα αλλά και επίτευξη του στόχου τους που είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας. Ειδικότερα

  •     Πρέπει να είναι κατηγοριοποιημένα, ευέλικτα και κυλιόμενα, για να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η αξιολόγησή και η υλοποίησή τους.
  •     Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια που θα στοχεύουν αποκλειστικά στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της απόδοσής τους.
  •     Θα πρέπει να συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση της  βιωσιμότητας της επένδυσης με την δυνατότητα χρηματοδότησής της.
  •     Πρέπει να υπάρχουν ειδικά κριτήρια και πρόσθετη μοριοδότηση σε επενδύσεις που στοχεύουν στην καινοτομία, στη γεωργία ακριβείας, στην ψηφιοποίηση των καλλιεργειών και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
  •     Θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και πρόσθετη μοριοδότηση στους επενδυτές που έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση ή πιστοποίηση στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις