Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος: Για τους δασικούς χάρτες
Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος: Για τους δασικούς χάρτες

Της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος επί  του ζητήματος των Δασικών Χαρτών.

 

Με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα  η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος με ανακοίνωση επισημαίνει ότι :

Είναι λάθος η απόφαση του  υπουργείου να αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, επί της προσφυγής που άσκησε ο σύλλογος των δασολόγων, η οποία αντικειμενικό σκοπό έχει την ακύρωση του Νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος βελτιώνει εν μέρει τα σφάλματα της δασικής νομοθεσίας.

Επισημαίνει ότι η υφιστάμενη νομολογία του ΣτΕ, έχει εκδοθεί υπό καθεστώς παραπληροφόρησης, τόσο για την επιφάνεια  που καταλαμβάνουν τα δάση όσο και για τον επικείμενο κίνδυνο της ραγδαίας εξαφάνισης τους.  

Ψέματα που πλέον έχουν αποδειχθεί από τους ίδιους του δασικούς χάρτες, που προσδιόρισαν την έκταση του δάσους στο 73% της επιφάνειας της Ελλάδας, καθώς και την αύξησή τους, απέναντι στο ψέμα περί της ραγδαίας καταστροφής τους. Στοιχεία  που απέδειξαν τις καταχρηστικές  διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από την καταμέτρηση της δασοκάλυψης των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει κάνει η ίδια, η οποία καταμέτρησε τη δασοκάλυψη της Ελλάδας στο 50%. Ποσοστό που είναι από το μεγαλύτερα των κρατών της Ε.Ε.

Επισημαίνει τον κίνδυνο κατά τον οποίο η αναμενόμενη απόφαση, που έχει ως αντικείμενο τη νομιμότητα της έκδοσης της υπουργικής απόφασης και όχι την ορθότητα της δασικής νομοθεσίας και νομολογίας, γεγονός το οποίο περιόρισε την αντίκρουση σε καθαρώς νομικά ζητήματα και όχι στα λάθη της δασικής νομοθεσίας και επομένως και της δασικής νομολογίας, που είναι ενδεχόμενο να έχει ως συνέπεια την ακύρωση της.

 

Γεγονός για το οποίο σύμφωνα με την άποψη του κ. υπουργού, προδικάζει ότι το υπουργείο δεν θα προβεί στην τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας, που είναι επιβεβλημένη και στην οποία ήδη έπρεπε το υπουργείο να έχει προβεί ! Με συνέπεια τη συνέχιση του προβλήματος και τις συνέπειες, τις οποίες η Ένωση αναλύει στην ανακοίνωσή της.

 

Γεγονός που αποδεικνύει ότι όσοι συμβούλευσαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την θέσπιση του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και όσοι συμβουλεύουν και την παρούσα δεν είναι οι κατάλληλοι !  

 

Παραθέτει τις αιτίες οι οποίες οδήγησαν το ΣτΕ. στην υφιστάμενη νομολογία του, καθώς και τους λόγους  για τους οποίους θα ανατραπεί η νομολογία του ΣτΕ. ενώπιον των ως άνω στοιχείων.

 

Αποκαλύπτει ότι  είναι δεν νόμιμες συγκεκριμένες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, επειδή συνεπάγονται τη Δήμευση της αγροτικής περιουσίας, που απαγορεύεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος . Γεγονός, το οποίο θα οδηγήσει  στην ακύρωση των Δασικών Χαρτών, οι οποίοι θα εγκριθούν υπό το υφιστάμενο νομικό καθεστώς και επισημαίνει τις απαιτήσεις των πολιτών από την δεσμευση της περιουσιας τους, η οποία βρίσκεται εντός της περιοχής του 73% , το οποίο έχει χαρακτηρίσει δάσος. Για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις ή αμφιβολίες ως προς το ποσοστό του 73% επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την καταμέτρηση της δασοκάλυψης, την οποία έχει καταμετρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα κράτη της , στη Ελλάδα τα Δάση καταλαμβάνουν το 50% της επιφάνειας της και οι βοσκότοποι το 18%, δηλαδή σύνολο 58% , προσθέστε σε αυτό τις χορτολιβαδικές και τις βραχώδεις περιοχές και έχετε το 73% !    

Τέλος υποδεικνύει ως μόνη λύση στην επαναφορά σε ισχύ των σχετικών διατάξεων του Δασικού Κώδικα που θέσπισε με τον νόμο 4137/1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Οι διατάξεις του οποίου συμβαδίζουν με εκείνες που έχει αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον χαρακτηρισμό δασών και βοσκοτόπων και που επιβάλλονται απ΄την ασφάλεια του δικαίου. Τις οποίες και παραθέτει στην ανακοίνωσή της.

Σε ότι αφορά την αναφορά του κ. υπουργού στην νέα παράταση που χορηγήθηκε, για την υποβολή των ενστάσεων, τονίζει την σπουδαιότητα του ζητήματος, λογω της υποβολής των πολιτών σε δαπάνες, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, εκ του γεγονότος ότι οι χάρτες που αναρτήθηκαν δεν περιλαμβάνουν  τις διορθώσεις που επέβαλε, ο νόμος Χατζηδάκη, με συνέπεια  να υποβάλλονται οι πολίτες σε έξοδα, στα οποία δεν θα υποχρεώνονταν εφόσον οι χάρτες είχαν αναρτηθεί με τις διορθώσεις του ως άνω νόμου.

Το ζήτημα είναι μεγάλο και η Ένωση μας  θα επανέλθει με νέα ανακοίνωσή της.

Για την Ένωση

Ο πρόεδρος Δημήτριος Κοτσώνης

Δείτε εδώ αναλυτικά το δελτίου τύπου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις