Ενώπιον του ΠΟΕ, η Αυστραλία αντεπιτίθεται για τους τιμωρητικούς δασμούς στα κρασιά της
Ενώπιον του ΠΟΕ, η Αυστραλία αντεπιτίθεται για τους τιμωρητικούς δασμούς στα κρασιά της

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται έντονα τα συμφέροντα των αυστραλιανών αμπελουργών χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο σύστημα του ΠΟΕ για την επίλυση των διαφορών μας", ανακοινώνουν οι Αυστραλοί.

Για να υποστηρίξει τους οινοποιούς από τη μεγάλη φορολογία των κρασιών στην κινεζική αγορά, η αυστραλιανή κυβέρνηση μόλις υπέβαλε έφεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

"Η Αυστραλία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αμπελουργών της, λαμβάνοντας δράση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ενάντια στην επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ από την Κίνα στα αυστραλιανά κρασιά", ανακοίνωσαν στις 19 Ιουνίου οι Υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου της Αυστραλίας. Ενώ η κινεζική αγορά είχε γίνει η πρώτη διέξοδος για τα αυστραλιανά κρασιά χάρη σε μια επιτυχημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η διαδοχική εφαρμογή των προσωρινών δασμών αντιντάμπινγκ τον Δεκέμβριο του 2020 (έως 212%) και στη συνέχεια η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ για πέντε χρόνια τον Μάρτιο 2021 (έως το 2025, 218,4%), οδήγησαν στην ταχεία κατάρρευση των αυστραλιανών αποστολών.

Η διπλωματική σύγκρουση αποτελεί μέρος της επιδείνωσης των σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας, καθώς η Αυστραλία ζήτησε την έναρξη διεθνούς έρευνας για την κινεζική προέλευση της πανδημίας covid και κίνησε διαδικασία ενώπιον του ΠΟΕ μετά από τους φόρους αντιντάμπινγκ. "Η Αυστραλία παραμένει ανοιχτή σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την επίλυση του θέματος [των φόρων κρασιού]", δήλωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι "η απόφαση για την έναρξη διαδικασίας επίλυσης διαφορών λήφθηκε μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τους Αυστραλούς οινοποιούς".

 

Η ατυχία μερικών ...

Η ισχυρή φορολογία στην οποία είναι θύματα οι αυστραλιανοί οίνοι είναι ευτυχία για τα γαλλικά κρασιά, τα οποία έχουν ανακτήσει τη θέση των ηγετών στην κινεζική αγορά. Τα κρασιά της Χιλής τα πηγαίνουν καλά (επωφελούμενα από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου).

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη της αντίδραση της Αυστραλίας στον ΠΟΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τα κρασιά της. Η Αυστραλία ξεκίνησε το 2018, μια διαμάχη κατά των όρων πώλησης ξένων οίνων στην επαρχία του Κεμπέκ του Καναδά, η οποία οδήγησε στη νίκη για την Αυστραλία τον περασμένο Απρίλιο (μετά από συμφωνίες για τη Βρετανική Κολομβία τον Απρίλιο του 2019, για τη Νέα Σκωτία τον Ιούνιο του 2020 και για το Οντάριο τον Ιούλιο 2020). «Η επιτυχία μας καταδεικνύει τη δύναμη του συστήματος επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ», δήλωσε ο Dan Tehan, υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις