Σκρέκας: «Η ΔΕΗ δεν αισχροκερδεί»
Απάντηση στις οξύτατες επικρίσεις που άσκησε ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος περί αισχροκέρδειας της ΔΕΗ επιδίωξε να δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσίασε την πολιτική της εταιρίας στην προμήθεια υγρών καυσίμων για το 2021, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι η δημόσια εταιρία «όλο το 2020 όταν η χονδρεμπορική τιμή είχε πέσει στα 28 ευρώ ανά Μεγαβατώρα δεν μετακύλισε κανένα όφελος στους καταναλωτές και αντίθετα πωλούσε με τιμή στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επέβαλε την αισχροκέρδεια», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας απαντώντας στις κατηγορίες του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «η ΔΕΗ δεν αισχροκερδεί» και επιχειρηματολόγησε: «Πράγματι η χονδρεμπορική τιμή είχε φτάσει το 2020 να έχει και 24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ ως παραγωγός πωλούσε με 24 ευρώ όταν όμως η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας της κόστιζε 70 με 80 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Που αισχροκερδούσε;» αντέτεινε στον κ. Φάμελλο.

Ο κ. Σκρέκας επιδίωξε επίσης να απαντήσει και στις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί τιμών ρεκόρ στη χονδρεμπορική αγορά τις τελευταίες μέρες αλλά και στις καταγγελίες του περί «χειραγώγησης των τιμών από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με καθετοποιημένους ομίλους». Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός πριν από έξι μήνες οι τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονταν στα 15 με 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και σήμερα έχει αυξηθεί στα 30 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. «Όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», συνέχισε ο κ. Σκρέκας, «το 2019 ανακοίνωσε στον ΟΗΕ το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα ήταν στα 20 ευρώ ανά τόνο και σήμερα έχουν ανέβει στα 60 ευρώ ανά τόνο.

Το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη Μεγαβατώρα από λιγνιτική μονάδα είναι στα 80 ευρώ. Χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος παραγωγής. Αν το υπολογίσουμε αυτό είναι στα 40 ευρώ. Το συνολικό κόστος των λιγνιτικών μονάδων ανέρχεται στα 120 με 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα», περιέγραψε ο υπουργός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έβλεπε αυτά τα κόστη υπήρχαν οι εκτιμήσεις για την πορεία των δικαιωμάτων των ρύπων και δεν έκανε τίποτα», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας για να τονίσει ότι «η κυβερνητική απόφαση να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες γρήγορα επιβεβαιώνεται από την πορεία των μεγεθών αυτών. Η απάντηση για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος είναι να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα από τις ΑΠΕ».

Έξι μήνες πριν η τιμή του φ.α. σε αξία ανά Μεγαβατώρα 15 με 20 ευρώ σήμερα έχει φτάσει 30 με 35 ευρώ Όταν το 2019 ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε στον ΟΗΕ την πιο γρήγορη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, τότε οι τιμές διοξειδίου ήταν 20 ευρώ ανά τόνο σήμερα έχει φτάσει 60 ευρώ. Μία μεγαβατώρα από λιγνίτη κόστος διοξειδίου 80 ευρώ χωρίς το κόστος παραγωγής. Με αυτό 40 ευρώ τότε έχουμε κόστος 140 ευρώ. Θα έπρεπε να το δει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έκανε τίποτα. Πολιτική απόφαση της Ευρώπης να πάμε σε ενεργειακή μετάβαση. Για αυτό θέλει η Ευρώπη το 2050 να πάμε σε κλιματική ουδετερότητα.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις