ΕΕ: Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά κρέατος
ΕΕ: Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά κρέατος

 Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων και της οικιακής κατανάλωσης αντιστάθμισε εν μέρει τις απώλειες στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης. Χάρη σε μια δυναμική παγκόσμια ζήτηση και στην αναμενόμενη επαναλειτουργία των υπηρεσιών εστίασης, όταν η εκστρατεία εμβολιασμού θα έχει προχωρήσει επαρκώς, οι προοπτικές για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ είναι ευνοϊκές για το 2021.

Η εαρινή έκδοση 2021 συνοδεύεται από έρευνα της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο να ανακαλύψει περισσότερα για τους αναγνώστες των βραχυπρόθεσμων προοπτικών και τον τρόπο με τον οποίο αυτές χρησιμοποιούνται.

Οι προοπτικές για τα κρέατα

Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να σημειώσει ελαφρά μείωση το 2021, κυρίως λόγω της διαρθρωτικής προσαρμογής του τομέα του βοείου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση.

Οι εξαγωγές σε αγορές υψηλής αξίας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται χάρη στις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες (π.χ. Καναδάς, Ιαπωνία).

Η εμφάνιση εστίας αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Γερμανία στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απαγόρευση των εισαγωγών χοιρείου κρέατος από τη Γερμανία από βασικούς εταίρους, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Ωστόσο, άλλες χώρες της ΕΕ κάλυψαν το κενό και το εμπόριο της ΕΕ αποδείχθηκε ανθεκτικό, με αποτέλεσμα τη διατήρηση υψηλών επιπέδων εξαγωγών.

Ο τομέας των πουλερικών εξακολουθεί να αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς στην ΕΕ. Αν και το εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει, τα μέτρα κατά της COVID-19 στην ΕΕ και η γρίπη των πτηνών ασκούν σημαντική πτωτική πίεση στην αγορά.

-1,4% στην παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ το 2021

+ 26%  στις εξαγωγές χοιρείου κρέατος στην ΕΕ το πρώτο τετράμηνο του 2021

+ 15% στην τιμή κοτόπουλου στην ΕΕ στις εβδομάδες 17 έως 24 του 2021

-1,2% στη διαθεσιμότητα πρόβειου κρέατος στην ΕΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις