Βρετανία: Εισήγηση για φορολόγηση σε αλάτι και ζάχαρη
Βρετανία: Εισήγηση για φορολόγηση σε αλάτι και ζάχαρη

Στην επιβολή φόρου σε σνακ, που εμπεριέχουν ζάχαρη και αλάτι, προσανατολίζεται η κυβέρνηση του Λονδίνου.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία της Εθνικής Επιτροπής για τη Διατροφική Στρατηγική ανακοίνωσε ότι οι πολίτες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 30%, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε να επιβληθεί φόρος στο αλάτι και τη ζάχαρη, δυο προϊόντα τα οποία, όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο, ευθύνονται για πολλές ασθένειες.

Η ανεξάρτητη έρευνα της Επιτροπής για τη Διατροφή,  εισηγήθηκε την αναδιαμόρφωση φορολογίας για τη ζάχαρη και το αλάτι ώστε να υπάρξει μέριμνα  για την υγεία των πολιτών και να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας απέναντι στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα χρήματα που θα αντληθούν από τους φόρους θα πρέπει να κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων γύρω από τη διατροφή, στη διεύρυνση προγραμμάτων χορήγησης σχολικών γευμάτων, στην επιδότηση προγραμμάτων διακοπών και στην παροχή υγιεινών τροφίμων σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, εξαιτίας της κακής διατροφής, καταγράφονται 64.000 θάνατοι ετησίως. ενώ επιβαρυνεται η άγρια ζωή και το κλίμα.

Ο επιχειρηματίας της ετίασης, Χένρι Ντίμπλεμπαι, που ηγήθηκε της έρευνας, σημείωσε στο πόρισμα της έκθεσης, πως στόχος είναι να σπάσει η αλυσίδα αλόγιστης κατανάλωσης τζανκ φουντ. Μιλώντας στο BBC, αναφέρε ότι τα λεγόμενα νόστιμα φαγητά δεν χορταίνουν τον κόσμο εύκολα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση.

Τζόνσον: «Δεν με ελκύει ιδιαίτερα η ιδέα»

Τις αμφιβολίες του, για  την επιβολή φόρων σε σνακ με ζάχαρη και αλάτι, εκφράζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, επικεντρώνοντας τον προβληματισμό του στην εργατική τάξη.

«Θα μελετήσω την έρευνα. Αναμφισβήτητα υπάρχουν οφέλη που προκύπτουν από αυτήν», επεσήμανε ο Τζόνσον, σε ομιλία του, σχολιάζοντας την έκθεση.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δηλώσει απόλυτος υποστηρικτής της ιδέας, κυρίως διότι θα επιβληθούν επιπλέον φόροι σε ανθρώπους της εργατικής τάξης.

Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος πίσω από την ιδέα για αύξηση φόρων

Ο Βρετανός εκατομμυριούχος που βρίσκεται πίσω από τον πόλεμο στα σνακ, έχει βιώσει ο ίδιος στο πετσί του το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών.

Απόφοιτος των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Ήτον, ο ευτραφής επιχειρηματίας Χένρι Ντίμπλεμπαι, είναι συνιδρυτής της αλυσίδας ταχυφαγίας «Leon».

Γιος του ραδιοτηλεοπτικού δημοσιογράφο Ντέβιντ Νίμπλμπάι και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Τζοσκλίν, είχε σκεφθεί να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, τελικά όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την διατροφή.

Τώρα θα είναι αυτός που θα χαράξει τον «οδικό χάρτη» στην υγιεινή διατροφή των Βρετανών.

Εάν εφαρμοστεί το φιλόδοξο σχέδιό του, τότε η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα φορολογήσει τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας έχει σπουδάσει Φυσική και Φιλοσοφία. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», Τζεμίνα Λιούις.

Το ζευγάρι διαμένει σ΄ένα τριώροφο αρχοντικό, στο ανατολικό Λονδίνο, η αξία του οποίου ξεπερνά το ένα εκατομμύριο λίρες.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις