Ισπανία: Ενδοκυβερνητικές διενέξεις για την «λιγότερη κατανάλωση κρέατος»
Ισπανία: Ενδοκυβερνητικές διενέξεις για την «λιγότερη κατανάλωση κρέατος»

Όχι αυτή δεν είναι καλή στιγμή να οργανώσετε μπάρμπεκιου  στην Ισπανία σύμφωνα με κυβερνητικούς πολιτικούς.

Τις τελευταίες ημέρες, η αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται να είναι διχασμένη για την κατανάλωση κρέατος. Ο υπουργός Υποθέσεων Καταναλωτή Alberto Garzón από το κόμμα των Podemos φάνηκε να εκπλήσσει την υπόλοιπη κυβέρνηση όταν ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο "Λιγότερο κρέας, περισσότερη ζωή", προτρέποντας τους Ισπανούς να καταναλώνουν λιγότερο κρέας για χάρη της υγείας τους και του πλανήτης.

Η εκστρατεία πυροδότησε μια εθνική συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο μιας διατροφής με κρέας ενώ, και ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sánchez «έδωσε» τον υπουργό του λέγοντας:"Μια τέλεια μπριζόλα είναι ασυναγώνιστη για μένα".

Η ενδοκυβερνητική διαμάχη ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν το πακέτο Fit for 55 την Τετάρτη, με σκοπό να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του μπλοκ κατά 55% έως το τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, η συζήτηση της Ισπανίας σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των ζώων εκτροφής δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να οδηγήσει τον τομέα της κτηνοτροφίας της Ευρώπης να αλλάξει τους ρυπαίνοντες τρόπους του, ειδικά καθώς η κατανάλωση κρέατος έχει τις ρίζες της σε πολλούς πολιτισμούς χωρών της ΕΕ.

Ο υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Garzón, ένας 35χρονος κομμουνιστής και οικονομολόγος, ανακοίνωσε την εκστρατεία του σε ένα εξάλεπτο βίντεο στο Twitter, το οποίο προβλήθηκε περισσότερες από 900.000 φορές από την περασμένη Τετάρτη. «Η κατανάλωση υπερβολικού κρέατος βλάπτει την υγεία μας και επίσης την υγεία του πλανήτη», είπε στο βίντεο, το οποίο περιέχει μια εικόνα σε δύο οθόνες που συγχωνεύει μια αγελάδα με το άκρο του σωλήνα εξάτμισης ενός αυτοκινήτου.

Η έκκλησή του για τους Ισπανούς να μειώσουν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος προκάλεσε μια ακόμη έξαρση σε έναν πανευρωπαϊκό πολιτισμό πόλεμο για το μέλλον ενός τροφίμου που οι ακτιβιστές και οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να καταναλώνονται πολύ λιγότερο για περισσότερη υγεία αλλά και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρώην συντηρητικός Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Juan Ignacio Zoido, τώρα μέλος της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγραψε ένα πιάτο με το δικό του κρεατικό δείπνο, υπερασπιζόμενος τις κρατικές γεύσεις του με ένα hashtag που σημαίνει "τρώω κρέας". Το κρέας «αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής, η κατανάλωσή του είναι υγιής και πρέπει να στηρίξουμε τον τομέα του κρέατος και των ζώων», έγραψε.

Ο Garzón τόνισε ότι το 14,5% των αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο προέρχονται από τον τομέα της κτηνοτροφίας και ότι κάθε κιλό βοείου κρέατος απαιτεί 15.000 λίτρα νερού για να μεγαλώσει τις αγελάδες (αν και η ισπανική βιομηχανία κρέατος αμφισβήτησε αυτόν τον αριθμό σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό, λέγοντας ότι τα περισσότερα το νερό προέρχεται από βροχή).

Η Ισπανία τρώει περισσότερο κρέας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μέση ποσότητα κατανάλωσης κρέατος στην Ισπανία ξεπερνά κατά πολύ τις διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ακόμη και εκείνες του ίδιου του διατροφικού οργανισμού της Ισπανίας, ο οποίος λέει ότι ένα άτομο πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη κρέατος σε δύο έως τέσσερις μερίδες, το πολύ 125 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα, όχι περισσότερο από δύο από αυτά κόκκινο κρέας. Οι Ισπανοί τρώνε έως και ένα κιλό κρέας σε μια εβδομάδα και τρώνε περισσότερο από αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 από ό, τι το 2019.

Αλλά το βίντεο του Garzón πυροδότησε μια έντονη αντίδραση στη χώρα που αγαπάει το κρέας, όχι μόνο μεταξύ ισχυρών οργανώσεων αγροτών που λένε ότι αδίκως αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες του κλίματος, αλλά και από τους δικούς του κυβερνητικούς συναδέλφους.

Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας, από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Σάντσεζ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει, χαρακτήρισε το μήνυμά του ως «τόσο εσφαλμένο όσο λέγοντας ότι σκοτώνει τη ζάχαρη» και κατηγόρησε τον Γκαρζόν για «χρήση» του.

Ο Planas έθεσε τον πληθυσμό των μεγάλων τμημάτων της κεντρικής Ισπανίας ως βασικό επιχείρημα για την υπεράσπιση της κτηνοτροφίας, υπονοώντας ότι οι κτηνοτρόφοι βοηθούν στη διατήρηση αγροτικών οικονομιών και κοινοτήτων.

Συγκρίνει επίσης τη ζωική γεωργία με άλλους ρυπογόνους τομείς, όπως η βαριά βιομηχανία και οι μεταφορές, λέγοντας ότι «μόνο» το 8% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ισπανίας προέρχονται από κτηνοτροφία. Ανέφερε μια έκθεση του Μαρτίου από το υπουργείο οικολογικής μετάβασης της κυβέρνησης που αναφέρει ότι η γεωργία παράγει 12 τοις εκατό των εκπομπών της χώρας και από αυτά το 66 τοις εκατό προέρχεται από τον τομέα των ζώων. Οι μεταφορές, η βαριά βιομηχανία και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλαν πολύ περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από τη γεωργία το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα στοιχεία είναι παρόμοια σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου το 70 τοις εκατό των γεωργικών εκπομπών προέρχονται από τον τομέα των ζώων και συνολικά το 10,3% όλων των εκπομπών προέρχονται από τη γεωργία.

Πρόκληση για όλη τη Γηραιά Ήπειρο

Μπορεί να μην είναι ο πιο ρυπογόνος τομέας, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το κλίμα βλέπουν μια δυνητικά εύκολη νίκη στη γεωργία. Η μείωση της ποσότητας μεθανίου - ενός αερίου θερμοκηπίου που εκρήγνυται από αγελάδες που είναι πολύ πιο ισχυρή από το CO2 - θα μπορούσε να είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για την αναστολή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Όμως, η προσφυγή στη βοήθεια φτωχών αμειβόμενων και πολιτικά επιρροών αγροτών θα είναι μια άλλη πρόκληση.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO τη Δευτέρα, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση του αριθμού των ζώων που εκτρέφονται στην Ευρώπη, αλλά ότι το νέο πακέτο Fit for 55 θα βοηθήσει στην εκκαθάριση των εκπομπών από τον τομέα της κτηνοτροφίας εστιάζοντας στην παραγωγή μεταφέρει πιο βιώσιμες και συντομεύει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Η παραγωγή ζώων είναι μόνο το 4% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι τεράστια συμμετοχή σε αυτό, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερες μειώσεις, πρώτα απ 'όλα, τις μεταφορικές ανάγκες ", είπε.

Ο Πολωνός επίτροπος αρνήθηκε να απαντήσει σε μια ερώτηση σχετικά με το αν οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να τρώνε λιγότερο κρέας, λέγοντας: "Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου να προτείνω τη διατροφή για τους ευρωπαίους πολίτες".

Ωστόσο, η στρατηγική Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - μέρος της εμβληματικής της Πράσινης Συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής - προσφέρει τα περιβαλλοντικά και υγιεινά οφέλη από τη μετάβαση σε μια διατροφή με "λιγότερο κόκκινο και μεταποιημένο κρέας" και λέει ότι κατά μέσο όρο, οι πολίτες της ΕΕ υπερβαίνει τη συνιστώμενη πρόσληψη κόκκινου κρέατος.

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να βελτιώσουν τις ζωοτροφές και να παρακινήσουν τους αγρότες να διατηρήσουν τον άνθρακα στο έδαφος. Αξιωματούχοι της ΕΕ επανεξετάζουν επίσης τις πολιτικές του μπλοκ για την προώθηση των τροφίμων που στέλνει στο εξωτερικό, υπό ισχυρή πίεση από περιβαλλοντικές ομάδες να μειώσουν τις επιδοτήσεις για τη διαφήμιση κρεάτων.

Οι αψιμαχίες πάντως για το θέμα συνεχίζονται. Τον Μάιο, η ισπανική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα για τον τρόπο με τον οποίο εκτιμά ότι η χώρα θα φαίνεται στα μέσα του αιώνα, δηλώνοντας ότι «θα καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης»

Ο Adrián Vázquez Lázara, Ισπανός ευρωβουλευτής από το συντηρητικό-φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, είπε για τις εκπομπές των ζώων: «Όλοι εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο αυτό. για να το κάνουμε σιγά-σιγά, το γρηγορότερο μπορούμε φυσικά, και γι 'αυτό προωθούμε τόσους πολλούς νέους νόμους. Αλλά πρέπει να το κάνετε με κάποια συνοχή και με κάποιους εγκεφάλους. "

Ίσως προβλέποντας αυτές τις επικρίσεις, ο Garzón βρισκόταν σε πόνο στο βίντεό του για να πει ότι δεν ήθελε να πει σε κανέναν να τρώει κρέας, αλλά μάλλον να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Είπε ότι κατάλαβε ότι μερικές οικογένειες απλά δεν έχουν χρόνο να επιλέξουν τίποτα, αλλά η φθηνότερη και γρηγορότερη επιλογή όταν βάζουν φαγητό στο τραπέζι.

Απαντώντας σε κριτική της εκστρατείας του στην τηλεόραση, ο Garzón είπε ότι σκέφτηκε απλώς το μέλλον. «Θέλω να λάβω μέτρα ... έτσι ώστε το μέλλον, ο πλανήτης που αφήνουμε στην τρίχρονη κόρη μου, στη μία χρονιά κόρη μου, στη γενιά τους, να είναι κατοικήσιμος πλανήτης και όχι έρημος. "

Πηγή: Politico


 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις