Λιβανός: Είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις - Τι είπε για τις αποζημιώσεις, τα εν εξελίξει projects και τους εργάτες γης

Για την αγροτική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των νέων αγροτών και του οικονομικού τομέα στη μετά –covid εποχή, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για  τους νέους αγρότες, από 15.000 δίνουμε 40.000 ευρώ  με συγκεκριμένο πλάνο», δήλωσε ο Σπήλιος Λιβανός και έθεσε το στόχο για «πάνω από το 3% του προϋπολογισμού μας για τους νέους αγρότες».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών, επανέλαβε ότι εντείνονται οι έλεγχοι και ενισχύεται ο ΕΛΓΑ με περισσότερους ελεγκτές , ώστε «να βλέπουμε ποιοι έχουν πραγματική ανάγκη» και αναφέρθηκε στη χθεσινή τροπολογία που προβλέπει αποζημιώσεις από τον παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, σε περιοχές κυρίως της Μακεδονίας, της Κεντρικής Ελλάδας και ένα κομμάτι Πελοποννήσου.

Όσο για τα ποσά που θα λάβουν οι αγρότες, είπε ότι, «θα είναι ανάλογα με τις περιοχές, τα προϊόντα και την καταστροφή» και διαβεβαίωσε ότι, «θα δώσουμε 40% προκαταβολή μέσα στο καλοκαίρι».

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης, θα ενισχυθούν, όχι μόνο οι νέοι αγρότες, αλλά και τα «βιολογικά προϊόντα, η τεχνολογία και η καινοτομία στα πλαίσια αύξησης των εξαγωγών».

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους συνεταιρισμούς, καθώς όπως είπε ο Υπουργός, «ανασυστήσουμε τους συνεταιρισμούς, υγιείς, για να μπορέσουν να διώξουν τους εμπόρους, να βγαίνουν οι ίδιοι οι αγρότες στις αγορές και να είναι και πιο προσιτές οι τιμές».

«Στοχεύουμε όχι στην αύξηση του όγκου παραγωγής αλλά στη βελτίωση της ποιότητας που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών» τόνισε.

Ο Σ.Λιβανός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ελληνική διατροφή», ένα μεγάλο πρότζεκτ, στο οποίο «θέλουμε να ταυτίσουμε τον παραγωγό με την Ελληνική επανάσταση, τον τουρισμό και τις εξαγωγές», σημειώνοντας πως «θα αναβαθμίσει τον Έλληνα αγρότη».

Ο Υπουργός έκανε λόγο για ένα πλαίσιο πολιτικών που θα μας επιτρέψει «να δούμε αποτελέσματα μετά τις επενδύσεις» και αναφέρθηκε ειδικά σε «πρόγραμμα μαμούθ» για το νερό το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με τους εργάτες γης, μίλησε για μεγάλο σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή των εισφορών τους μέσω των εργοδοτών, καθώς έως τώρα, οι αγρότες γης έφταναν στη χώρα μας με τουριστική βίζα. Επίσης μίλησε για ειδική σχέση που έχει συναφθεί με την Αίγυπτο αλλά και πιλοτικό πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθούν μετανάστες.

«Το Μουσείο Καπνού για το Αγρίνιο είναι κοινή δέσμευση, γιατί το Αγρίνιο έζησε από τον καπνό και νομίζω χρειάζεται να τιμούμε τους πατεράδες και τους παππούδες μας», κατέληξε ο Υπουργός.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις