Η παγκόσμια αγορά ξυλείας μοιάζει με ρόλερ κόστερ
Η παγκόσμια αγορά ξυλείας μοιάζει με ρόλερ κόστερ

Η τιμή της ξυλείας στην παγκόσμια αγορά αναπτύχθηκε αξιοσημείωτα πέρυσι. Την εποχή των σκληρότερων lockdown κατά της πανδημίας, τον Μάιο του 2020, μια μονάδα όγκου ξυλείας που ορίζεται ως 1.000 πόδια (περίπου 2,35 κυβικά μέτρα) διατίθετο στις Ηνωμένες Πολιτείες για λιγότερο από 354 $. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η τιμή έφτασε τα 1.670 $, η οποίο ήταν επίσης η υψηλότερη σε διάστημα 12 μηνών.*

Σύμφωνα με την ανάλυση της CapitalPanda, η τεράστια αύξηση των τιμών οφείλεται στην απότομη αύξηση της ζήτησης και ταυτόχρονα στην αδυναμία από την πλευρά της προσφοράς να ανταποκριθεί επαρκώς. Ειδικά επειδή η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου έχει επίσης επηρεαστεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Υψηλή ζήτηση υπήρξε από νοικοκυριά που προχώρησαν στην ανοικοδόμηση των σπιτιών τους ή την κατασκευή νέων. Η άνοδος της τιμής της ξυλείας εξαπλώθηκε σταδιακά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αλλά από την κορύφωση του Μαΐου έως τα μέσα Ιουλίου, ίσως να έχουμε γίνει μάρτυρες της κατάρρευσης μιας φούσκας στην παγκόσμια αγορά ξυλείας. Η τιμή της ξυλείας μειώθηκε έως και κατά δύο τρίτα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, αλλά παρέμεινε περίπου 50% πάνω από τα επίπεδα του Μαΐου 2020. Η μείωση των τιμών μπορεί σε κάποιο βαθμό να αποδοθεί στη σταδιακή αύξηση της παραγωγής, η οποία προκλήθηκε από την προηγούμενη άνοδο της τιμής του ξυλείας και, ταυτόχρονα, τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ανάκαμψη τιμών

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η τιμή της ξυλείας θα αυξηθεί ξανά, καθώς αναφέρουν τουλάχιστον τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι το ξέσπασμα πυρκαγιών στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πλήξει τεράστιες περιοχές στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον. Συνολικά, μια έκταση άνω των 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καίγεται ή έχει ήδη καεί. Έκταση που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο της Ελλάδας.

Τα δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων είκοσι ετών, με τη θερμότερη περίοδο να έρχεται τους επόμενους μήνες. Επομένως, είναι μόνο θέμα χρόνου προτού οι καταστροφικές πυρκαγιές επηρεάσουν την περιορισμένη προσφορά ξύλου και, συνεπώς, την αύξηση της τιμής του.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο διπλασιασμός των δασμών που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές ξυλείας τον Μάιο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν δασμό για την εισαγωγή ξύλου από τον Καναδά. Η καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξυλείας στην αγορά της Βόρειας Αμερικής και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής της. Επομένως, προτείνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εισάγουν ξυλεία από άλλες χώρες, αλλά δεν υπάρχει πλεόνασμα ξυλείας (ειδικά στις κατασκευές).

Ο τρίτος παράγοντας που θα ανεβάσει ξανά τις τιμές του ξύλου σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην κατασκευή κτιρίων. Η κατασκευαστική παραγωγή ξυπνά μετά από περισσότερο από έναν χρόνο παρακμής, ειδικά στην Ευρώπη. Εάν η ζήτηση για ξυλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες προστεθεί στη ζήτηση από τους Ευρωπαίους, η αύξηση της τιμής αυτού του προϊόντος θα πολλαπλασιαστεί.

Η αύξηση των τιμών είναι επίσης πιθανό να υποστηριχθεί από την αναμενόμενη έλλειψη ξύλου στην αγορά, η οποία θα οφείλεται σε όλους τους παραπάνω παράγοντες. Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε τον τέταρτο παράγοντα της αύξησης των τιμών της ξυλείας: την κερδοσκοπία.

Η Weyerhaeuser, σημαντικός παίκτης, αποσπά οφέλη

Αλλά αυτό εναπόκειται στους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως στην αγορά ξυλείας, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής εταιρείας Weyerhaeuser, η οποία έχει ιστορία πάνω από έναν αιώνα. Ιδρύθηκε το 1900 από τον Frederick Weyerhaeuser και είχε υπό τη διαχείρισή της αρχικά περίπου 3.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Η Weyerhaeuser έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής ξυλείας στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Πλοία, καθώς και αεροπλάνα, κατασκευάστηκαν από το ξύλο της. Κάτι παρόμοιο συνέβη και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το τέλος του, η εταιρεία επεκτάθηκε και εισήγαγε μια σειρά καινοτομιών στον τρόπο επεξεργασίας του ξύλου.

Σήμερα, η Weyerhaeuser δεν δραστηριοποιείται μόνο στον τομέα της επεξεργασίας ξύλου, αλλά είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στον ενεργειακό τομέα. Λειτουργεί αιολικά και ηλιακά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στη γη της και προσφέρει επίσης υπηρεσίες στον τομέα της γεωλογικής εξερεύνησης προκειμένου να αναζητήσει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και κατάλληλες τοποθεσίες για τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας.

Η εταιρεία είχε πωλήσεις 7,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, μια ετήσια αύξηση της τάξης του 15%. Τα λειτουργικά κέρδη ήταν 1,71 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από ό, τι το 2019. Η Weyerhaeuser σημείωσε καθαρό κέρδος μικρότερο από 800 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 76 εκατομμύρια δολάρια καθαρή ζημιά έναν χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή της εταιρείας στις 22 Ιουλίου 2021 διαπραγματεύεται περίπου 34 $ ανά μετοχή, δηλαδή περίπου 30% περισσότερο από ό, τι πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, η αγοραία αξία της εταιρείας αυξήθηκε μόνο κατά 5% τα τελευταία πέντε χρόνια στα τρέχοντα 25,53 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

* Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις