Η Επιτροπή  για τη σαλμονέλα στο κρέας πουλερικών
Η Επιτροπή για τη σαλμονέλα στο κρέας πουλερικών

Η Επιτροπή μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο αριθμός των κοινοποιήσεων στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές για ανίχνευση σαλμονέλας σε κρέας πουλερικών από την Πολωνία είναι δυσανάλογα μεγάλος. Η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, οι οποίες έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που βρίσκεται σε εφαρμογή. Η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση μέσω της εξέλιξης των κοινοποιήσεων και πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με τις πολωνικές αρχές. Τα αρχικά αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν μια ευνοϊκή εξέλιξη. Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχου στην Πολωνία αργότερα φέτος, εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις.

Οι έλεγχοι της σαλμονέλας εναρμονίζονται σε μεγάλο βαθμό σε επίπεδο ΕΕ με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2160/2003 και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 και συνεπώς αντιπροσωπεύουν ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή συμφωνεί πλήρως ότι η σημαντική μείωση των λοιμώξεων από σαλμονέλα σε όλα τα κράτη μέλη είναι ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία και τις εξαγωγές της ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι στην ευχάριστη θέση να αναφερθεί στο αποτέλεσμα της πολιτικής της για τη σαλμονέλα, η οποία ενισχύθηκε το 2003 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση από περίπου 200.000 κρούσματα ανθρώπων που αναφέρθηκαν στις αρχές της χιλιετίας σε 15 κράτη μέλη, σε περίπου 90.000 τα τελευταία χρόνια σε 27 μέλη Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις