Αγροτικοί Σύλλογοι Καστοριάς: Προβλήματα με την παράταση παραμονής των εργατών γης
Αγροτικοί Σύλλογοι Καστοριάς: Προβλήματα με την παράταση παραμονής των εργατών γης

Προβλήματα και πρόσθετες δαπάνες για τους αγρότες, προκύπτουν εξαιτίας της απόφασης για την παράταση της παραμονής των εργατών γης πολιτών τρίτων χωρών, αναφέρουν  αγροτικοί σύλλογοι της Καστοριάς σε κοινή ανακοίνωσή τους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως, ενώ οι εποχιακοί εργάτες εισέρχονται στην χώρα για τρείς μήνες χωρίς υποχρέωση ταξιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης και χωρίς υποχρέωση βίζας, με τη ρύθμιση του νόμου 4783 / 21 άρθρο 16, στην παράταση ζητούνται και ιδιωτική ασφάλιση και βίζα για τούς μήνες της πρόσθετης παραμονής.

Οι σύλλογοι επισημαίνουν πως “στο θέμα της ασφάλισης είναι γνωστό ότι για τους εργάτες «χορηγούνται παροχές υγείας μετά την είσοδο τους στην χώρα και την έναρξη της απασχόλησης τους» Νόμος 4251/14 άρθρο 18 παρ. 1 , άρα είναι καλυμμένοι από θέματα υγειονομικής περίθαλψης και επίσης εκδίδεται αριθμός ΑΜΚΑ άρα ασφαλίζονται και αγοράζονται τα σχετικά εργόσημα από τον Εθνικό Ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ” .

Την προηγούμενη χρονιά το θέμα είχε αντιμετωπιστεί για πρώτη φορά και είχε λυθεί επιτυχώς, χωρίς κανένα πρόβλημα και επιβάρυνση, αναφέρει η ανακοίνωση των συλλόγων, υπογραμμίζοντας πως, με την φετινή απόφαση “οι αγρότες οδηγούνται σε απελπισία εν μέσω της συγκομιδής της αγροτικής τους παραγωγής – όσης απέμεινε μετά από τις συνεχείς θεομηνίες και ζημίες”.

Οι αγροτικοί σύλλογοι Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού και “Μακεδνός” Καστοριάς και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Πενταβρύσου και Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, καλούν βουλευτές και εκπροσώπους φορέων να βοηθήσουν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις