To ανώτατο όριο πληρωμών της ΚΑΠ και ANC
To ανώτατο όριο πληρωμών της ΚΑΠ και ANC

Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ανώτατο όριο πληρωμών της ΚΓΠ και ANC.

Οι πληρωμές για φυσικούς ή άλλους περιορισμούς που σχετίζονται με την περιοχή (πληρωμές ANC) στοχεύουν στην αντιστάθμιση αγρότες συνολικά ή εν μέρει για μειονεκτήματα στα οποία εκτίθεται η αγροτική παραγωγή λόγω φυσικών ή άλλων ειδικών περιορισμών στην περιοχή δραστηριότητάς τους. Η αποζημίωση αυτή πρέπει συμβάλλει πρωτίστως στην εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος και ανθεκτικού γεωργικού τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών αυτών. Βασίζεται στο κόστος που πραγματοποιήθηκε και στο εισόδημα που έχει διαγραφεί οι περιορισμοί σε σύγκριση με μια περιοχή χωρίς τέτοιους περιορισμούς και μπορούν να προγραμματιστούν μόνο για καθορισμένες περιοχές ANC1. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό για ένα κράτος μέλος να το συμπεριλάβει σε αυτό μελλοντικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο.

Εξαίρεση δικαιούχου από πληρωμές ANC βάσει του ποσού της βασικής πληρωμής δεν μπορεί να ληφθεί. Ωστόσο, για να είναι συμβατές με το «Green Box», οι πληρωμές ANC πρέπει να είναι φθίνουσα με τα αντίστοιχα όρια να καθορίζονται από τα κράτη μέλη.

Αυτό απαιτείται από την παράγραφο 13 του παραρτήματος 2 της συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις Γεωργία.

Επιτρέπει στα κράτη μέλη να καθορίζουν όρια σε εκτάρια, εκ των οποίων οι πληρωμές ανά η συγκράτηση μειώνεται (π.χ. σε αρκετά βήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου κατωφλίου, πάνω από το οποίο π.χ. χορηγείται καθόλου), με τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις