Σύσκεψη για τα πράσινα μήλα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών της Αγιάς για τα πράσινα μήλα. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο βουλευτής Λαρίσης του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης, ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, καθώς και στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Φυτοπροστασίας του ΥπΑΑΤ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τους αγρότες για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το ΥπΑΑΤ για τη διάθεση των πράσινων μήλων, στο πλαίσιο των νέων, αυστηρών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και για τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών  μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Με το  πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Ενημέρωσα τους εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών της Αγιάς για τα περιθώρια δράσεων που διαθέτουμε ως ΥπΑΑΤ, μετά τα νέα, αυστηρά όρια καταλοίπων διφαινυλαμίνης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα πράσινα μήλα. Όπως είναι γνωστό, τα όρια αυτά, φέτος από 5 μιλιγραμμάρια το κιλό, έχουν περιοριστεί δραστικά στο 0,1 μιλιγραμμάριο το κιλό.
Πέρυσι, η Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του ΥπΑΑΤ, έδωσε κατ’ εξαίρεση άδεια για τη χρήση διφαινυλαμίνης και έτσι δεν υπήρχε πρόβλημα στη διάθεση των πράσινων μήλων. Φέτος, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το νέο, αυστηρό, κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν αφήνει περιθώρια διάθεσής τους στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Εξαντλούμε, ωστόσο, κάθε δυνατότητα προκειμένου να υπάρξει διάθεση του προϊόντος σε τρίτες χώρες. Έχουμε, λοιπόν, επισήμως ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANCO), αλλά και από την αρμόδια αρχή της Ρωσίας, να μας γνωστοποιήσουν ποια είναι τα κατώτερα ανεκτά όρια καταλοίπων διφαινυλαμίνης στη ρωσική αγορά, έτσι ώστε να εξετάσουμε την προοπτική εξαγωγής του προϊόντος. Είμαστε εν αναμονή αυτών των απαντήσεων, προκειμένου να ξαναδούμε τη δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση χορήγησης άδειας χρήσης διφαινυλαμίνης στα πράσινα μήλα.
Όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών της Αγιάς για τα επιδοτούμενα από την ΕΕ επιχειρησιακά προγράμματα σταδιακής αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών πράσινου μήλου, που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να μιλούμε αλλά και να δρούμε με υπευθυνότητα, έτσι ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια να αμφισβητηθεί η ποιότητα και το ξεχωριστό όνομα, που έχουν τα πράσινα μήλα Αγιάς».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις