Σκρέκας για ανατιμήσεις: Δύσκολος ο χειμώνας, είμαστε εδώ για μέτρα - Τι είπε για τους αγρότες
Σκρέκας για ανατιμήσεις: Δύσκολος ο χειμώνας, είμαστε εδώ για μέτρα - Τι είπε για τους αγρότες

Δύσκολο χαρακτήρισε τον χειμώνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στο κύμα ανατιμήσεων, ενώ -όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ- για καταναλώσεις από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο που αφορούν ένα μέσο νοικοκυριό(300-600kWh)  οι ανατιμήσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2-3 ευρώ τον μήνα.

Προανήγγειλε ωστόσο ότι «εφόσον δούμε ότι αυτές οι συνθήκες συνεχιστούν και μετά τον Δεκέμβριο, εδώ είμαστε για να στηρίξουμε τους Έλληνες».

«Η ελληνική κυβέρνηση μαζί ίσως είναι η πρώτη που έσπευσε να λάβει μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές απέναντι στο ράλι των τιμών ενέργειας», πρόσθεσε.

Δύσκολος χειμώνας

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα απροστάτευτους απέναντι σε αυτό το εκρηκτικό ράλι τιμών» τόνισε. «Ήδη παρακολουθούνε την εξέλιξη του φαινομένου στις διεθνείς τιμές, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, εφόσον δούμε ότι συνεχίζεται η αύξηση, εδώ είμαστε για να στηρίξουμε τους καταναλωτές. Δεν θα αφήσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά απροστάτευτα στην ενεργειακή κρίση που μαίνεται» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος δεν καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση οποιαδήποτε χώρας. «Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε πόρους και γι΄ αυτό συστήνουμε ένα ειδικό ταμείο, το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης, ώστε να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο αποσβεστικό μηχανισμό που θα προστατεύει τα νοικοκυριά απέναντι σε τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες που θα έχουμε πολύ ψηλές τιμές ενέργειας».

«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας» προειδοποίησε ο κ. Σκρέκας αναφορικά με την προοπτική του φαινομένου, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο έχει ανακοινωθεί 20% αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος κι εφόσον δούμε ότι συνεχίζονται αυτές τις συνθήκες εδώ θα είμαστε.

«Ακόμα και οι αγρότες και οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες αλλά και εμπορικά καταστήματα» που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση και αυτοί θα δούνε έστω αυτήν την ενίσχυση των 9 ευρώ από το κράτος και άλλα 9 από τη ΔΕΗ, γύρω στα 18-20 ευρώ τον μήνα έκπτωση της τιμής στους λογαριασμούς τους.

Επίσης προχωράμε σε μια σειρά μέτρων πχ για τους αγρότες ώστε μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αυτοπαραγωγή και το net metering να αυτοκαταναλώνουν και να έχουν πράσινη ενέργεια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Για την πώληση της ΔΕΗ

Αναφορικά με την πώληση της ΔΕΗ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει αλλά σχεδιάζει. «Έχουν έρθει 3 δις εκατ ευρώ στην ελληνική αγορά από την πώληση του 49% του μεριδίου της ΔΕΗ . Προχωράμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα φέρει έσοδα 750 εκατ ευρώ στην ΔΕΗ ώστε να γίνει οικονομικός πρωταθλητής και βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις