FAO: Σε υψηλό 10ετίας «εκτινάχθηκαν» οι διεθνείς τιμές των τροφίμων
FAO: Σε υψηλό 10ετίας «εκτινάχθηκαν» οι διεθνείς τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας σε υψηλό δέκα ετών, σύμφωνα με το τακτικό μηνιαίο δελτίο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης του FAO που καταγράφει τις διεθνείς τιμές για τα πιο εμπορεύσιμα βρώσιμα εμπορεύματα, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 130 μονάδες, από τις 128,5 μονάδες του Αυγούστου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011, με την αύξηση των τιμών των δημητριακών και των φυτικών ελαίων να συμβάλλουν στην άνοδο του δείκτη.

Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και τον Σεπτέμβριο του 2020, ο δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 32,8% κι αυτό γιατί οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ακολουθούν την ανιούσα στο διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών, απόρροια των προβλημάτων στις συγκομιδές και στην αύξηση της ζήτησης της Κίνας.

Δημητριακά

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 2,0%  σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με τις παγκόσμιες τιμές σιταριού να αυξάνονται σχεδόν 4,0% -και έως και 41% υψηλότερες από πέρυσι- λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές προϊόντων εν μέσω έντονης ζήτησης.

Το σιτάρι είναι αυτό το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ζήτηση θα αναμετρηθεί με τις τιμές που αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα, σχολίασε ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρέζα Αμπασιάν

Οι παγκόσμιες τιμές ρυζιού αυξήθηκαν, επίσης, τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,3 % -38 % σε ετήσια βάση- καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή και η έναρξη της συγκομιδής στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που προκάλεσαν οι τυφώνες στα λιμάνια των ΗΠΑ.

Φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε 1,7% το μήνα -και σχεδόν 60% σε επίπεδο έτους- με τις διεθνείς τιμές φοινικέλαιου να φτάνουν σε ρεκόρ δεκαετίας, παίρνοντας ώθηση από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και τα προβλήματα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών που επηρεάζουν την παραγωγή στη Μαλαισία. Οι παγκόσμιες τιμές ελαιοκράμβης αυξήθηκαν, επίσης, σημαντικά, ενώ οι τιμές σόγιας και ηλιέλαιου μειώθηκαν.

Γαλακτοκομικά

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,5 % τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση και εποχικοί παράγοντες στην Ευρώπη και στην Ωκεανία οδήγησαν σε αύξηση των διεθνών τιμών για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά για το βούτυρο.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO ήταν 0,5% υψηλότερος από τον Αύγουστο, και 53,5 τοις εκατό από πέρυσι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και τις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές και οι καλές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη ανέκοψαν την ανοδική πίεση.

Κρέατα

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 26,3 % σε ετήσια βάση. Οι τιμές πρόβειου και βόειου αυξήθηκαν λόγω των αυστηρών συνθηκών προσφοράς, ενώ οι τιμές για κρέας πουλερικών και χοίρειο μειώθηκαν εν μέσω μεγάλου όγκου παγκόσμιας προσφοράς πουλερικών και χαμηλότερης ζήτησης για χοίρειο στην Κίνα και στην Ευρώπη.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις