Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με τη «χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στην Τουρκία

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, σε 90 είδη ντομάτας, αγγουριών και πιπεριών, που εξετάστηκαν, βρέθηκαν και αναλύθηκαν 620 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων. Στο 15,6% των λαχανικών που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες, ενώ 56 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανιχνεύθηκαν σε λαχανικά τον Αύγουστο, 96 τον Οκτώβριο και 139 το Νοέμβριο του 2019.

Επιπλέον, το 77% των προϊόντων που ελέγχθηκαν, καλύπτουν ένα ή και περισσότερα κριτήρια τοξικότητας της λίστας «EU Pesticide Blacklist 2016», στην οποία κατηγοριοποιούνται όλα τα φυτοφάρμακα, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Όπως σημειώνεται, «η Τουρκία συνεχίζει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ και να καταλήγουν στις αλυσίδες τροφίμων της ΕΕ, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και στο περιβάλλον».

Κατόπιν αυτών, η κ. Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στην Τουρκία», καθώς και «πώς σχεδιάζει να αποτρέψει την είσοδο στον ΕΟΧ προϊόντων, μολυσμένων με φυτοφάρμακα, όπως αυτά που παρουσιάζονται στην παραπάνω έρευνα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις