Μεγάλη ανάγκη για αγροτικές επενδύσεις σχεδόν σε όλη την Ευρώπη
Μεγάλη ανάγκη για αγροτικές επενδύσεις σχεδόν όλη την Ευρώπη

Ο γενικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τη βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων στην Ευρώπη φαίνεται να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (με τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008). Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης μειώθηκε ελαφρώς για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε υψηλό επίπεδο (σε 63 μονάδες σε κλίμακα -100 έως +100). Η πτώση αυτή τη φορά είναι το αποτέλεσμα ορισμένων εταιρειών να αξιολογήσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ελαφρώς λιγότερο ευνοϊκά.

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα ως προς το κατά πόσο οι παραγγελίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των ακραίων αυξήσεων των τιμών και ελλείψεων από την πλευρά του προμηθευτή. Εν τω μεταξύ, το 40% των εταιρειών αναμένουν διακοπή της παραγωγής λόγω έλλειψης ορισμένων εξαρτημάτων τον επόμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση από τους τελικούς πελάτες στην Ευρώπη φαίνεται να παραμένει ισχυρή. Ο κλάδος εξακολουθεί να βλέπει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις για σχεδόν όλη την Ευρώπη, ιδίως μεταξύ των αγροτών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κατά συνέπεια, η περιφερειακή ανάλυση δείχνει για κάθε μεμονωμένη ευρωπαϊκή αγορά η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους επόμενους έξι μήνες, με τις χώρες της ΚΑΚ να έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραμένουν σίγουροι ότι θα κλείσουν τη χρονιά με ισχυρά αποτελέσματα. Όσον αφορά το πλήρες έτος 2021, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν για την εταιρεία τους αύξηση τζίρου +13% (αριθμητική μέση τιμή) ή +10% (διάμεσος). 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις