Ενιαίο Αγροτικό Συλλόγο Ιεράπετρας: Για την διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ & ΕΤΜΕΡ

Ενημερώνουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και λοιπούς χρήστες αγροτικής παροχής ρεύματος ότι έπειτα από διαρκής ενασχόληση με το θέμα των προϋποθέσεων για την διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου στη ΔΕΗ, λάβαμε επίσημα τις ακόλουθες διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας ήταν:

1) Η διαδικασία για την διατήρηση αγροτικού τιμολογίου είναι υποχρεωτική για όλες τις αγροτικές παροχές ρεύματος (θερμοκήπια, πηγάδια, στάβλοι κτλ) ή ΜΟΝΟ για πηγάδια; Τονίζουμε ότι στην ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει στα σχετικά δικαιολογητικά τον αριθμό συμβολαίου αρδευτικής παροχής.

2)Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλες τις παροχές ή μόνο σε αυτούς που έλαβαν επιστολή από την ΔΕΗ;

3) Αν ισχύει για όλες τις παροχές, στους αγρότες που δεν το έκαναν την επικαιροποίηση θα γίνει άμεσα η μετατροπή τους σε Γ21;

4) Το σύστημα υποβολής δέχεται ακόμα αιτήσεις. Οι αιτήσεις που έγιναν μετά τις 29/10 θα ληφθούν υπόψιν ή θα απορριφθούν;

5) Οι αιτήσεις που υποβάλλονται με διαφορετικό όνομα στην παροχή ρεύματος και στον ΟΠΕΚΕΠΕ (περιπτώσεις μισθώματος)  θα χρειαστεί να γίνει αλλαγή ονόματος με πρωτοβουλία του αγρότη ή κατόπιν όχλησης από την ΔΕΗ;

6) Όσοι αγρότες δεν έκαναν την επικαιροποίηση, πότε θα έχουν την δυνατότητα να την κάνουν ξανά;

7) Η συγκεκριμένη διαδικασία επικαιροποίησης προβλέπεται να καθιερωθεί σε ετήσια βάση;

Εκ μέρους της ΔΕΗ οι διευκρινιστικές απαντήσεις είναι οι εξής:

-Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα για το Αγροτικό Τιμολόγιο (στο πλαίσιο απλοποίησης της διαδικασίας διατήρησης του Αγροτικού Τιμολογίου) η ΔΕΗ παρέχει την δυνατότητα στους υφιστάμενους ενεργούς αγροτικούς πελάτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά, υποβάλλοντας την πιο πρόσφατη δήλωση ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επομένως πρόκειται για πάσης φύσεως αγροτικά τιμολόγια.

-Επιπροσθέτως όλοι οι αγροτικοί πελάτες έχουν λάβει ενημερωτική επιστολή για την ανάγκη διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου και την διαδικασία.

-Επιπλέον αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία των δικαιολογητικών δόθηκε παράταση μέχρι και 30/11/2021.

 

-Σε περίπτωση που παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία η ΔΕΗ θα προβεί σε μονομερή καταγγελία της σύμβασης προμήθειας λόγω της μη υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για την χορήγηση του αγροτικού τιμολογίου με διακοπή του τιμολογίου και της ηλεκτροδότησης (παύση εκπροσώπησης για μεγάλους πελάτες).

-Ενναλακτικά για να συνεχίσει η ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης πρέπει να υπογράψουν νέα σύμβαση προμήθειας Επαγγελματικού Τιμολογίου.

-Η διαδικασία είναι απλοποιημένη και αυτόματα εάν δεν υπάρχει συμφωνία βγαίνει το σχετικό ενημερωμένο μήνυμα για συμπληρωματικά δικαιολογητικά ή αλλαγή ονόματος.

Για τα ερωτήματα σας 6), 7) δεν γνωρίζουμε κάτι περαιτέρω και θα προβούμε σε νεότερες ενέργειες/πληροφορίες.

Ως Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καλούμε όλους τους παραγωγούς να προβούν άμεσα στην παραπάνω διαδικασία για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με την χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία υποβολής για μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ είναι ακόμα ενεργή, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία υποβολής έχει λήξει. Δεν υπάρχει όμως επίσημα καμία ανακοίνωση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της. Να υπενθυμίσουμε ότι και αυτή η υποβολή αιτήσεων είναι απαραίτητη για την ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ της μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΑΙΡ (όχι για επιπλέον έκπτωση) στους κλάδους βιομηχανίας, τουρισμού και αγροτικό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και υποβολή αιτήσεων απευθυνθείτε στα γραφεία του Συλλόγου,

Δευτέρα - Πέμπτη / 8:00 - 13:00 / Τ. 28420.41335 / Στόμιο Νέας Ανατολής- Ιεράπετρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις