Οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους μετά τα κρούσματα ευλογιάς

Οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους με ανακοίνωσή της η Κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, μετά τα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν στις 4 Οκτωβρίου στο νομό και διαπιστώθηκαν κι εργαστηριακά. Οι κτηνοτρόφοι ειδικά της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της κατάστασης στην Τουρκία. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, που εξέδωσαν ανακοίνωση:

* Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι μία πολύ σοβαρή ιογενής νόσος με μεγάλη μεταδοτικότητα και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και την εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα στις μασχάλες στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς.

* Εκείνο που χαρακτηρίζει τη νόσο και εύκολα μπορεί να εντοπίσει ο κτηνοτρόφος είναι ο μεγάλος αριθμός εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος στην κοιλιακή χώρα – μαστούς.

* Αν κατά τον έλεγχο των ζώων ο κτηνοτρόφος εντοπίσει τέτοιες αλλοιώσεις, πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως την πλησιέστερη Κεντρική Υπηρεσία και να αναφέρει το περιστατικό.

* Τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της εκμετάλλευσης από τη μόλυνση είναι τα παρακάτω:

 * Περιορίζουμε τον αριθμό των επισκεπτών στη εκμετάλλευσή μας στον απολύτως απαραίτητο.

* Τοποθετούμε λεκάνη απολύμανσης σε κάθε είσοδο και έξοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό.

• Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις των ζώων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις