Νέοι Αγρότες – Πως εξελίσσονται οι υποβολές;
Νέοι Αγρότες – Πως εξελίσσονται οι υποβολές;

Του Περουλάκη Ιωάννη,
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA

Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται πως ανεβαίνει ο αριθμός αιτήσεων που τελικά θα κατατεθούν μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣΚΕ). Αυτές τις μέρες που γράφεται αυτό το άρθρο ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 13.000 ενώ έχουμε μπροστά μας άλλες 15 μέρες. Πάντως η εμπειρία των προηγούμενων προκηρύξεων μας λέει πως δεν είναι λίγοι οι μελετητές που επιλέγουν να “ανοίξουν” την σχετική αίτηση στο ΠΣΚΕ τις τελευταίες μέρες, αφού συγκεντρώσουν πρώτα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μένει να δούμε που θα σταματήσει ο συγκεκριμένος αριθμός, όταν και ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Όσον αφορά τη διαδικασία φαίνεται πως καθυστερήσεις έχουμε στην έκδοση μητρώου νεοεισερχομένων και στα υποθηκοφυλακεία για την έκδοση μερίδας, όπου αυτό απαιτείται (αν και πρόσφατα έδωσε λύση το ΥΠΑΑΤ, ώστε να μπορούν να κατατεθούν και οι τίτλοι κυριότητας που έχουν συνταχθεί πρόσφατα χωρίς να απαιτείται κάποιο άλλο επιπλέον δικαιολογητικό).

βαθμολογία, θέμα που καίει τους περισσότερους αγρότες και συζητήσεις δίνουν και παίρνουν στα καφενεία. Η βάση της βαθμολογίας σε περιφέρειες με υψηλή ζήτηση (όπως π.χ η περιφέρεια Θεσσαλίας), λόγω των περιορισμένων πόρων που έχουν δεσμευθεί για το πρόγραμμα νέων αγροτών, θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν από κανέναν ακόμα, μιας και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Νούμερα που ακούγονται από διαφόρους μόνο φήμες είναι και καλό είναι να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολών για να έχουμε πληρέστερη εικόνα. 

Το ΥΠΑΑΤ σε ενημερωτικά που έχει στείλει κατά καιρούς στους μελετητές αλλά και σε ανακοινώσεις του έχει αναφέρει πως παράταση δεν θα δοθεί. Πάντως δοθεί δε δοθεί παράταση τελικά, καλό είναι λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι να βιαστούν, ώστε να οριστικοποιήσουν το φάκελο τους χωρίς ελλείψεις. 

Μετά την ολοκλήρωση και της αξιολόγησης μένει να δούμε τι περιθώρια αύξησης του προϋπολογισμού που αφορά το πρόγραμμα νέων αγροτών θα υπάρχουν ώστε να εγκριθούν όσο περισσότεροι υποψήφιοι γίνεται. Επίσης θα μεταφερθούν κονδύλια από περιφέρειες που δε θα έχει τελικά τόσο ζήτηση το πρόγραμμα των νέων αγροτών προς άλλες όπου ο προϋπολογισμός θα έχει υπερκαλυφθεί.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις