Στον αέρα η φυτοπροστασία το 2022
Στον αέρα η φυτοπροστασία το 2022

Η ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Κλεάνθη Πασχώνη στο facebook για τη φυτοπροστασία και τις δυσχέρειες που διαφαίνονται για το νέο έτος:

«Τα επόμενα χρόνια -ξεκινώντας από το 2022- θα έχουμε δραματική μείωση των διαθέσιμων φυτοφαρμάκων και σοβαρά προβλήματα στη φυτοπροστασία.

Δηλωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Με ορίζοντα το 2030, ήδη έχουν δρομολογηθεί στόχοι μείωσης κατά 50% της χρήσης των φυτοφαρμάκων (σωστός στόχος, αλλά καταστροφικός για την Ελλάδα του #ερασιτεχνισμού_και_των_μαθητευόμενων_μάγων).
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από την επικρατούσα αντίληψη και την ανεμελιά που χαρακτηρίζει του υπεύθυνους για την αγροτική πολιτική της χώρας.
Στο πεδίο, όσοι εμπλεκόμενοι (καλλιεργητές, γεωτεχνικοί, έμποροι, βιομηχανία τροφίμων κ.α.) δεν προσαρμοστούν στη νέα δύσκολη πραγματικότητα θα βρεθούν σε απόγνωση. Αφενός θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και αφετέρου μεγάλη μείωση της παραγωγής και της ποιότητας, λόγω έντονων προβλημάτων φυτοπροστασίας (έντομα, ασθένειες, ζιζάνια κτλ), καθιστώντας πολλές καλλιέργειες οικονομικά #μη_βιώσιμες για τους παραγωγούς.
Εχθροί και ασθένειες των καλλιεργειών που προκαλούν σήμερα τεράστιες καταστροφές ενώ υπάρχουν διαθέσιμα δεκάδες φυτοφάρμακα για το κάθε πρόβλημα, τα επόμενα χρόνια θα προκαλούν #πολλαπλάσιες_ζημιές στην αγροτική παραγωγή λόγω της απαγόρευσης περίπου των #μισών διαθέσιμων σήμερα φυτοφαρμάκων. Σε συγκεκριμένες "εθνικές" καλλιέργειες τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα (πχ κηπευτικά όπως η τομάτα και το αγγούρι, βαμβάκι, ελιά, αμπέλι, σιτηρά, ροδάκινα και μηλοειδή).
Αν δεν ξυπνήσουν κάποιοι, οι επιπτώσεις θα είναι βίαιες και μη αναστρέψιμες για μια ολόκληρη γενιά καλλιεργητών. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο και εκπαίδευση των εμπλεκομένων ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η φυτοπροστασία στη Μεσόγειο είναι εξαιρετικά πολυπλοκότερη και δυσκολότερη, σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη.

Πίνακας: φυτοφάρμακα (δραστικές ουσίες και σκευάσματα) που αναμένεται να αποσυρθούν σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία (Πηγή: Μελέτη ΕΣΥΦ - "ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Οι επιπτώσεις της στην Ελληνική Γεωργία"

Υ.Γ. λόγω των παραπάνω, τα επόμενα χρόνια αναμένεται εκρηκτική αύξηση της χρήσης "ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ" φυτοφαρμάκων και απογείωση του τσαρλατανισμού και των "μαγικών μαντζουνιών" δια "πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν" κατά τας Γραφάς».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις