Πώς ασφαλίζονται οι βοσκοί σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
Πώς ασφαλίζονται οι βοσκοί σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με το πώς ασφαλίζονται όσοι εργάζονται ως βοσκοί σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. Αφορμή ήταν ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Λύσης, με θέμα: «Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας λόγω παρερμηνειών στον τρόπο ασφάλισης των βοσκών που προσλαμβάνουν».

Η απάντηση του κ. Τσακλόγλου ήταν η εξής:

Με τη διάταξη της περ. ζ΄ της παρ. 3 του αρ.38 του ν.4387/2016, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 34 του ν.4670/2020, ορίζεται ότι για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του νόμου υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ ως μισθωτοί, ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20%, επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη, διατηρούμενου σε ισχύ του τεκμηρίου υπέρ της μισθωτής εργασίας, της ρύθμισης της παρ.1 του αρ.2 του α.ν. 1846/1951. Ο σχετικός χρόνος ασφάλισης θεωρείται χρόνος ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Κατά συνέπεια, από 1/1/2017 οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ ως μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες και μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, θα πρέπει να καταβάλλουν το ίδιο ύψος ασφαλιστικών εισφορών με τους μισθωτούς ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις