Τσαυτάρης:«Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές»

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.  Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους δημοσιογράφους Μαρία Σιδέρη και Μιχάλη Ψύλο

«Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές»

Κύριε Υπουργέ, με τη νέα ΚΑΠ πόσα κονδύλια αναμένετε να εισρεύσουν στον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας;
Η χώρα μας θα πάρει 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα κονδύλια της αλιείας - το απόγευμα θα συναντηθώ με την Ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη και για το θέμα αυτό - τα συνολικά κονδύλια θα είναι πολύ υψηλότερα. Τα ποσά αυτά είναι πολύ σημαντικά, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε για τη νέα περίοδο, να πάμε σε μια οικονομικά βιώσιμη γεωργία, σε μια γεωργία αειφόρα, που σέβεται και προστατεύει τους φυσικούς πόρους, μια γεωργία που θα ετοιμαστεί για ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο, μια γεωργία που θα πατάει στέρεα στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, που είναι συνυφασμένα με το γεωργικό μας περιβάλλον και την παράδοσή μας. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πόσο αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας τους τελευταίους μήνες αξιοποιώντας το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 12%. Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές, καθώς από τα 10 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας τα πέντε είναι αγροτικά.
Πρέπει να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία. Αυτός είναι ο πιο σημαντικά περιορισμένος πόρος αυτή τη στιγμή. Σε όλη την Ευρώπη μόλις το 6% είναι οι αγρότες κάτω των 40 ετών. Είναι δυνατόν αυτό; Μπορούμε να πάμε σε μια γεωργία χωρίς γεωργούς; Γι αυτό και επιμέναμε - και θα το τονίσει και ο κ.Τσιόλος αυτό - η Ευρώπη θα δαπανήσει το 2% του συνολικού προϋπολογισμού για να στηρίξει τους νέους αγρότες, να μείνουν ή να μπουν σε αυτό το επάγγελμα

Για την Ελλάδα, τι κονδύλια προβλέπονται για τους νέους αγρότες;
Είναι τα ίδια ή και λίγο περισσότερα από αυτά που δόθηκαν στις προηγούμενες περιόδους. Πολύς κόσμος εξέφραζε φόβους ότι θα σταματήσει η ενίσχυση της γεωργίας και των νέων αγροτών, ότι κόβονται οι επιδοτήσεις από την ΕΕ. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Θα έλθουν εξίσου σημαντικοί πόροι και τώρα είναι ευκαιρία να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για σπατάλες και παρατυπίες. Τέρμα πια τα πλαστά τιμολόγια. Τα έχουμε βρει και τα έχουμε πιάσει όλα. Να υποστηρίξουμε, επίσης, την έρευνα και την τεχνολογία. Γι αυτό αγωνιζόμαστε τώρα και για τον λόγο αυτό κάνουμε προκήρυξη για να πάρουμε 100 νέους ερευνητές, να πάρουμε 250 επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Δεν μπορούμε να πάμε με τους παλιούς όρους στη νέα εποχή και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ακόμη και τα παραδοσιακά μας προϊόντα θέλουν υποστήριξη.

Είστε αισιόδοξος ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να γίνει ο κύριος μοχλός ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας;
Μπορεί και πρέπει. Που αλλού θα μπορούσε να πατήσει ο τόπος; Δύο τρεις είναι οι τομείς αυτοί, που εγώ δεν τους βλέπω ανεξάρτητους, αλλά αλληλοσυνδέονται. Όπως ο τουρισμός, για παράδειγμα. Εμείς κάνουμε αγώνα για να συνδέσουμε τη γαστρονομία με την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, μιλάμε για τον γαστρονομικό τουρισμό που είναι σημαντική παράμετρος σε ό,τι αφορά την επιλογή του τουριστικού προορισμού. Να κάνουμε, λοιπόν, αυτές τις συνέργειες με τον τουρισμό. Καθιερώνουμε το ελληνικό πρωινό σε εκατοντάδες ξενοδοχεία κατά Περιφέρεια, συνεχίζουμε το πρόγραμμα της παλέτας των ελληνικών τυριών κατά Περιφέρεια και μια σειρά άλλες δράσεις. Από κοινού, επίσης, τα Υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού έρχονται τώρα να αξιοποιήσουν και τον πολιτιστικό τομέα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο γεωργικός τομέας μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες, που θα πατήσει ο τόπος.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις