Δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής - Εμπόδιο για τη διατήρηση των καλλιεργειών
Δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής - Εμπόδιο για τη διατήρηση των καλλιεργειών

Οι αγρότες όπως αναφέρουν  στο Agrocapital  λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει καθοδήγηση  σχετικά με την τιμολόγηση των εισαγόμενων λιπασμάτων και να ορίσει μια βάση για την παρακολούθηση των τιμών.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε επίσης να επιδοτήσει τους αγρότες τους  συνεταιρισμούς και τις ενώσεις παρέχοντας  δάνεια με μηδενικούς τόκους με την εγγύηση του ελληνικού δημόσιου, ανέφεραν . Αυτό θα βοηθούσε την τοπική προσφορά λιπασμάτων και θα προωθούσε τον ανταγωνισμό στην αγορά για την εξισορρόπηση των τοπικών τιμών.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα είναι μια αναγκαιότητα η οποία θα έπρεπε να είναι η διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο και  την δημιουργία θέσεων εργασίας και ενός ευρέως φάσματος οικονομικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές μειονεκτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές και όχι η αποξήλωση των αγροτών.

Το σημαντικό είναι ότι προσπαθούμε αλλά χωρίς συμμάχους και  εμείς ως μαχητές δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη. Σκοντάφτουμε, πέφτουμε, πονάμε αλλά οι αποτυχίες μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο μάχιμους και ποιο σκεπτόμενους.

 Ένα άλλο σημαντικό σημαντικό πρόβλημα και άλυτο  είναι η ενέργεια  όπως αναφέρουν οι  καλλιεργητές από διάφορους νομούς που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις άρδευσης, καθώς οι λογαριασμοί τους σήμερα φτάνουν τα 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Οι αγρότες  είναι αδύνατο να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές στο κόστος παραγωγής, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και ότι πολλές καλλιέργειες  χρησιμοποιούν γεωτρήσεις άρδευσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην καταφέρουν να σπείρουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσαν ότι  η βασική αιτία για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής είναι η  θέσπιση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που είναι ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας σύμφωνα με τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πως αυξήθηκαν τα λιπάσματα

Οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύτηκαν σε επαναλαμβανόμενα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, ωθούμενοι από πισωγυρίσματα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, απροσδόκητα κλεισίματα εργοστασίων και διακοπή εξαγωγών από μεγάλους προμηθευτές. Η αύξηση έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για περαιτέρω πληθωρισμό των τροφίμων σε μια εποχή που οι καταναλωτές πληρώνουν ήδη περισσότερα για βασικά προϊόντα όπως τα δημητριακά και  αλλά ειδή πρώτης ανάγκης

Η πρόσφατη έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκανε επίσης τους εγχώριους κατασκευαστές λιπασμάτων να μειώσουν την παραγωγή τους λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η Ευρώπη  πρέπει τώρα να ανταγωνιστεί  την παγκόσμια αγορά λιπασμάτων-προμήθευτων. Οι τιμές των λιπασμάτων στη Βόρεια Αφρική… και στη Μέση Ανατολή κινούνται επίσης ανοδικά»

Με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι βιομηχανίες λιπασμάτων στην Κίνα μείωσαν επίσης τις παραγωγές τους. «Η κινεζική κυβέρνηση έλαβε επίσης την απόφαση να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. Η μειωμένη χρήση ενέργειας και άνθρακα σημαίνει πλέον μειωμένη παραγωγή λιπασμάτων».

Που βρίσκονται  οι τιμές των  ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Οι μέσες τιμές λιανικής των λιπασμάτων συνέχισαν να αυξάνονται την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, τα ποσοστά με τα οποία ανέβηκαν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερα από  ότι ήταν τους τελευταίους μήνες.

Μόνο ένα λίπασμα αυξήθηκε σημαντικά. Το DTN ορίζει μια σημαντική κίνηση ως οτιδήποτε 5% ή περισσότερο.

Η κορυφή ήταν το 10-34-0, το οποίο αυξήθηκε κατά 5% από έναν μήνα πριν. Η μέση τιμή του αρχικού λιπάσματος ήταν 795 $ ανά τόνο στην χονδρική .

Τα υπόλοιπα λιπάσματα είχαν μόλις ελαφρές αυξήσεις τιμών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το DAP είχε μέση τιμή $863/τόνο, MAP 931 $/τόνο, ποτάσα 807 $/τόνο, ουρία 913 $/τόνο (υψηλό όλων των εποχών), άνυδρο 1.430 $/τόνο (υψηλό όλων των εποχών), UAN28 584 $/τόνο (όλα τα χρόνια). υψηλό) και UAN32 679 $/τόνο (υψηλό όλων των εποχών).

Με βάση την τιμή ανά λίβρα αζώτου, η μέση τιμή ουρίας ήταν 0,99 $/lb.N, άνυδρη $0,87/lb.N, UAN28 $1,04/lb.N και UAN32 $1,06/lb.N.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις