ΠΟΦΕΕ: Επιστολή για την αλλαγή του χρόνου μετάταξης των αγροτών
ΠΟΦΕΕ: Επιστολή για την αλλαγή του χρόνου μετάταξης των αγροτών

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. απέστειλε επιστολή προς τους: τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Πιτσιλή και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο σχετικά με την αλλαγή χρόνου μετάταξης αγροτών. Ακολουθεί η επιστολή:

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σας κοινοποιεί αυτούσια επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας (Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.) κ. Παπαδημητρίου με αίτημα την αλλαγή του χρόνου μετάταξης αγροτών.

Συγκεκριμένα στο αίτημα αναφέρεται:

Για την υποχρεωτική μετάταξη των αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, η δήλωση μεταβολών υποβάλλεται εντός των πρώτων 30 ημερών του κάθε έτους. Όσοι το 2021 εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000,00€, έχουν υποχρέωση να κάνουν μετάταξη έως 30.01.22. πέραν αυτής της ημερομηνίας η μετάταξη μπορεί να γίνει αλλά με πρόστιμο.

Αντιθέτως, όσοι βρίσκονται ήδη στο κανονικό καθεστώς και επιθυμούν να κάνουν στο ειδικό, έχουν το περιθώριο να το κάνουν αυστηρά εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Πέραν αυτού, υποχρεούνται να παραμείνουν για όλο το έτος στο κανονικό καθεστώς, μέχρι το αντίστοιχο διάστημα του επόμενου έτους.

Η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των εισπραχθεισών επιδοτήσεων του προηγούμενου έτους, εκδίδεται στις 28/2 του επόμενου. Στη βεβαίωση αναγράφονται αναλυτικά οι επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους αγρότες, με την κωδικοποίηση και το χαρακτηρισμό τους, κριτήρια τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να γνωρίζει ο δικαιούχος αγρότης αν έχει την υποχρέωση να ενταχθεί ή όχι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Η βεβαίωση για τις εισπραχθείσες επιδοτήσεις εντός του 2021, Θα εκδοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 28 Φεβρουαρίου 2022. 'Όμως η εμπρόθεσμη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς αγροτών (αλλά και αντίθετα), μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι -σε κάθε περίπτωση- Θα πρέπει να Βρεθούν άλλοι τρόποι άντλησης των εισπραχθεισών αγροτικών επιδοτήσεων, με αμφίβολα αποτελέσματα. 

Για το λόγο αυτό ζητάμε:
ή να επιμηκυνθεί ο χρόνος μετάταξης σε μόνιμη βάση μέχρι τις 31/3 εκάστου έτους,
ή να εκδίδεται η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο μέχρι τις 3/1 εκάστου έτους.

Ο λόγος του αιτήματος σαφής: πρέπει ο αγρότης (αλλά στην ουσία ο Λογιστής του) να έχουν το χρόνο να αναζητήσουν τις επιδοτήσεις και εμπροθέσμως να προβούν στην ανάλογη ενέργεια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Υπενθυμίζω ότι, αντίστοιχες παρατάσεις στο χρόνο μετάταξης είχαμε:

• Το 2014, έτος κατά το οποίο η μετάταξη παρατάθηκε έως τις 12/5.
• Το 2021, έτος κατά το οποίο η μετάταξη παρατάθηκε έως 31/3.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η παράταση κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι να ολοκληρώσουν τις εργασίες της μετάταξης από και προς το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Παρακαλούμε όπως, στα πλαίσια την οριστικής λύσης που δόθηκε με το άρθρο 33 για τον τρόπο φορολόγησης των επιδοτήσεων στο χρόνο είσπραξης, να δοθεί αντίστοιχη λύση και στο χρόνο μετάταξης και να πάψουν να ταλαιπωρούνται δικαιούχοι αγρότες αλλά και οι λογιστές τους.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.
 
Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος
Καμπάνης Βασίλειος

η Γενική Γραμματέας
Τσιώρα Ανδρομάχη

ο Α' Αντιπρόεδρος
Τσαμόπουλος Δημήτριος

ο Β' Αντιπρόεδρος
Σταυρουλάκης Κων/νος

ο Οικονομ. Επόπτης
Γρηγορίου Θωμάς

ο Αν. Γεν. Γραμματέας
Πάτσιας Χρήστος

ο Εφ. Δημ. Σχέσεων
Χριστόπουλος Γεώργιος

τα Μέλη
Νάκας Αστέριος
Σαββάκης Θεόδωρος
Μουσελλής Εμμανουήλ
Λαμπρόπουλος Κων/νος


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις