Πατάτες: Σημαντικές ζημιές σε πρώιμες φυτεύσεις
Πατάτες: Σημαντικές ζημιές σε πρώιμες φυτεύσεις

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες της Μεσσηνίας από τον παγετό των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας και Τριφυλίας, μετά από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε σχετικό έγγραφο η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανοιξιάτικων φυτεύσεων πατάτας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο προφυτρώσεως – βλάστησης και οι απώλειες παραγωγής από τον παγετό σε αυτό το στάδιο θα να είναι μικρό, σε κάποιο βαθμό.

Στις πρώτες φυτεύσεις, από το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ζημιές στο υπέργειο φυτό είναι εκτεταμένες από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους -5⁰ C και κράτησαν πολλές ώρες. Η αναγέννηση θα καθυστερήσει, ίσως και ένα μήνα και η τελική παραγωγή θα είναι χαμηλή. Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι καλλιέργειες θα αντικατασταθούν.

Οι ανοιξιάτικοι πατατοπαραγωγοί που περιμένουν πρώιμη παραγωγή και καλύτερη τιμή και κατά συνέπεια υψηλότερο εισόδημα, παρόλο που βρίσκονται στα χωράφια τους υπό παγετοπροστασία, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα προβλήματα παγετού.

Τέλος, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ζημιές στα εσπεριδοειδή, αλλά αυτά θα μπορούν να αξιολογηθούν μετά από δύο μήνες.

Στην Τριφυλία

Σε αντίστοιχο έγγραφο, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Τριφυλίας σημείωσε επίσης ότι στις 25 και 26 Ιανουαρίου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών προκλήθηκαν ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Οι ζημιές εντοπίζονται στην περιοχή των Φιλιατρών. Ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες πιπεριάς σε θερμοκήπια έκτασης 10 στρεμμάτων, σύμφωνα με την εν λόγω Διεύθυνση, η οποία σημειώνει ότι παρακολουθεί την εξέλιξη των καλλιεργειών σε καθημερινή βάση.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις