Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες συσκευές θα επιδοτούνται - Πότε αρχίζει το πρόγραμμα
Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες συσκευές θα επιδοτούνται - Πότε αρχίζει το πρόγραμμα

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών σχετικά με το νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί την απόσυρση και αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Αναφορικά με το εν λόγω πρόγραμμα απόσυρσης, που πρόκειται να εξασφαλίσει επιδότηση έως και 35% για την αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής, τοποθετήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική».

Σε ότι έχει να κάνει με την απόσυρση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων «θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου».

Ποιες συσκευές αφορά η επιδότηση

Ο υπουργός, εξήγησε ότι θα δοθεί έμφαση στα κλιματιστικά και τα ψυγεία. Αναφέροντας:

«Οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία κατανάλωσης και ασκούν πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα. Τα ψυγεία λειτουργούν σε μόνιμη βάση, ενώ τα κλιματιστικά ανάβουν ταυτόχρονα σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι».

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά. Αυτό θα το πετύχουν με την απόκτηση νέων ηλεκτρικών συσκευών που είναι ενεργειακά αποδοτικότερες, καλύπτοντας τις ίδιες ανάγκες με αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση και κόστος. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ενώ βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών».

Στα 100 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Στα πρότυπα του προγράμματος «Αλλάζω Κλιματιστικό» του 2009 θα είναι το σχέδιο, που θα υλοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί ο οδηγός με τις τελικές λεπτομέρειες.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να κυμανθεί από 50 εκατ. έως και 100 εκατ. ευρώ.

Το «Αλλάζω Κλιματιστικό» -με το οποίο αποσύρθηκαν και αντικαταστάθηκαν πάνω από 140.000 κλιματιστικά- απευθυνόταν σε όλα τα νοικοκυριά και το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και με το νέο πρόγραμμα.

Προς ώρας, δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, ως προς το αν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Την ίδια ώρα, εξετάζεται αν στους δικαιούχους του προγράμματος θα είναι και επιχειρήσεις, πέραν των φυσικών προσώπων.

Ποιο το ύψος της επιδότησης του προγράμματος

Βάσει των όσων έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, το πιο πιθανό σενάριο θέλει την επιδότηση να φτάνει το 35%. Το υπουργείο Ενέργειας πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει περιορισμούς αναφορικά με το ύψος της επιδότησης. Στόχος του παραπάνω «κόφτη» είναι να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι στο πρόγραμμα και να μην εξαντληθεί τάχιστα ο προϋπολογισμός.

Με το σενάριο του 35% και το όριο των 500 ευρώ προκύπτουν τα εξής παραδείγματα:

  •     Για την αγορά ενός κλιματιστικού αξίας 1.000 ευρώ, το πρόγραμμα θα επιδοτεί τον δικαιούχο με 350 ευρώ
  •     Για αγορά ενός ψυγείου 500 ευρώ, ο δικαιούχος θα επιδοτείται με 175 ευρώ
  •     Για την προμήθεια δύο κλιματιστικών, συνολικής αξίας 2.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα λαμβάνει 500 ευρώ

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος απόσυρσης, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν θα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την παλαιότητα των συσκευών που προτίθεται να αποσύρει ο κάτοχος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις