Αγρότες: Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους και στήνουν μπλόκα σε όλη τη χώρα
Αγρότες: Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους και στήνουν μπλόκα σε όλη τη χώρα

Να κλιμακώσουν και να συντονίσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τον αγώνα τους είναι αποφασισμένοι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτές τις μέρες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, ενώ σε πολλές περιοχές βγάζουν και τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, με στόχο να στηθούν μπλόκα σε κομβικά σημεία, απαιτώντας την ικανοποίηση των ζωτικών τους διεκδικήσεων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για

  • μείωση του κόστους παραγωγής, η
  • κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα,
  • αφορολόγητο πετρέλαιο,
  • επιδότηση των ζωοτροφών,
  • κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και προστασία από τις φυσικές καταστροφές,
  • υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής,
  •  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Προετοιμάζονται μπλόκα στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών, εντείνονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.

Στον νομό Λάρισας σήμερα είναι προγραμματισμένες συσκέψεις σε Ελασσόνα, Πλατύκαμπο και Αγιά.

Τη Δευτέρα, έγιναν συσκέψεις σε Τύρναβο και Φάρσαλα, όπου οι αγρότες αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους την Παρασκευή, ενώ μέσω της Ομοσπονδίας θα βρίσκονται και σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού, ώστε να υπάρχει συντονισμός των δράσεών τους.

Συσκέψεις γίνονται σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ευγκεκριμένα υπέρ ενός κοινού μαζικού πανθεσσαλικού μπλόκου στον κόμβο της ΠΑΘΕ στη Νίκαια της Λάρισας τάχθηκαν οι εκπρόσωποι 20 και πλέον αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε την Τρίτη στον Παλαμά η ΕΟΑΣΚ.Κοινή ήταν η άποψη ότι στην παρούσα φάση και με τόσο μεγάλα ζητήματα για τον αγροτικό κόσμο να είναι ανοικτά απαιτείται ένωση δυνάμεων και όσο το δυνατόν πιο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση γι’ αυτό και η τελική απόφαση παρά τη μεγαλύτερη δυσκολία μετακίνησης ήταν η δημιουργία ενός κοινού πανθεσσαλικού μπλόκου στη Νίκαια της Λάρισα.Σήμερα το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για να απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της Καρδίτσας για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Στη Μαγνησία σήμερα θα γίνει σύσκεψη στη Ζαγορά και την Πέμπτη στον Αλμυρό.

Σε Βόρεια Εύβοια και Φθιώτιδα

Με μηχανοκίνητη πορεία από τον κόμβο της Στροφυλιάς μέχρι τη Λίμνη της Εύβοιας την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ., ξεκινά τις κινητοποιήσεις ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, συνεχίζοντας παράλληλα τις συσκέψεις σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος διεκδικεί μέτρα στήριξης τόσο απέναντι στις επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου όσο και στα γενικότερα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τα κεντρικά αιτήματα του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης πλαισιώνονται από τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη Φθιώτιδα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου, του Αγροτικού Συλλόγου Μώλου, καθώς και κτηνοτροφικών συλλόγων, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για ενημέρωση και συγκέντρωση δυνάμεων, με σκοπό να στηθούν μπλόκα στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου στην Ανθήλη, στην Πελασγία, στη Μακρακώμη και στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του «παλιού Λεβέντη».

Στη Βοιωτία, σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, στις 4 μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Χαιρώνειας, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Έτοιμοι και στη Δυτική Ελλάδα

Έτοιμοι να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους είναι και οι αγρότες σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», rην Τετάρτη θα βρεθεί στην Κουνινά, την Πέμπτη 3/2 στην Άβυθο και την Παρασκευή 4/2 σε Μεσινέζη και Κουλούρα, με περιοδείες που θα ξεκινούν στις 6 μ.μ.

Την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και με τα τρακτέρ στους δρόμους μέσα στις επόμενες μέρες, επιβεβαίωσαν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ηλεία, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στην Αμαλιάδα. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Καρδαμά, Πηνείας, Αμαλιάδας και του Αγροτοκτηνοτροφικού της περιοχής, που συμφώνησαν να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, στον Πύργο, σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, αλλά και σε συγκέντρωση με τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας προχωρά την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Κατούνα.

Σε άλλες πόλεις

Στο μεταξύ, στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των νομών Ηρακλείου και Χανίων, πραγματοποιώντας δυναμικές και μαζικές μηχανοκίνητες πορείες. Στο Ηράκλειο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου προχωρούν σε νέα σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, όπου θα πάρουν αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στην Άρτα, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε συλλαλητήριο με τρακτέρ στο γιοφύρι.

Έφυγαν με άδεια χέρια από το ΥπΑΑΤ

Την ίδια στιγμή, αγρότες συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό αλλά έφυγαν με άδεια χέρια, χωρίς επί της ουσίας απαντήσεις στα καίρια αιτήματα της μείωσης του αγροτικού κόστους, ενώ σε επίπεδο προθέσεων συζητείται στο οικονομικό επιτελείο η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα – φυτοφάρμακα.

Θυμίζουμε ότι στο Ecofin της 7ης Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτή μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και βαμβάκι και ρήτρα διασφάλισης αντίστοιχης δυνατότητας σε φυτοφάρμακα – λιπάσματα, μέχρι και μετά το 2030, αλλά όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες…

Αξίζει να καταγραφεί και η γνώμη του σπήλιου Λιβανού για τα μπλόκα καθώς πρόσφατα τοποθετήθηκε λέγοντας πως «με διαμαρτυρίες μιας άλλης εποχής δεν μπορούν να λυθούν τα σύνθετα, σύγχρονα προβλήματα»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις