Κίνα: Εγκρίνει εισαγωγές σιταριού και σόγιας από τη Ρωσία
Κίνα εγκρίνει τις εισαγωγές σιταριού και σόγιας από τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τις «πρωτόγνωρης ποιότητας» σχέσεις της χώρας του με την Κίνα κατά τη διάρκεια την επίσκεψής του στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Έχουν φτάσει σε πραγματικά πρωτόγνωρα επίπεδα», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, Πούτιν και Σι θα παρουσιάσουν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου «το κοινό τους όραμα» για τη διεθνή ασφάλεια, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγω της Ουκρανίας.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Μόσχα στην κρίση αυτή.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στο Πεκίνο θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες, κυρίως στον στρατηγικό τομέα του φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Σι ότι η Ρωσία έχει ετοιμάσει μια νέα συμφωνία για να παρέχει στην Κίνα 10 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσική Άπω Ανατολή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν «νέες λύσεις» για την παροχή υδρογονανθράκων στην Κίνα.

Η Κίνα ενέκρινε εισαγωγές σιταριού από τη ρωσική περιοχή Κουργκάν,φέρνοντας τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της για δραματική αύξηση των εξαγωγών σιτηρών.

Ενέκρινε επίσης εισαγωγές σόγιας από όλα τα μέρη της Ρωσίας, ανέφερε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων σε ξεχωριστή δήλωση στην ιστοσελίδα της, έχοντας σχεδόν σταματήσει τις εισαγωγές σόγιας στις ΗΠΑ καθώς η εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον εντάθηκε.

Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος αγοραστής σόγιας των ΗΠΑ μέχρι που το Πεκίνο χαστούκισε έναν δασμό 25% στις αποστολές πέρυσι ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων.

Η Ρωσία, ήδη ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές σιτηρών και υλικοτεχνική υποστήριξη με στόχο την αύξηση των εξαγωγών του προϊόντος σε τουλάχιστον 55,9 εκατομμύρια τόνους έως το 2035.

Ο αριθμός, ο οποίος περιγράφεται σε στρατηγική του 2035 που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας νωρίτερα αυτό το μήνα, ενδέχεται να φτάσει τα 63,6 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του "αισιόδοξου σεναρίου".

Αυτό το έτος, η Ρωσία αναμένεται να εξάγει 41,9 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 31,4 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, σύμφωνα με τη SovEcon, μια από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων γεωργίας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές προμήθειες σιτηρών θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στο σχέδιο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο, να αυξήσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της χώρας στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024. Το υπουργείο Γεωργίας είναι υπεύθυνο για την πρωτοβουλία αυτή.

πηγη

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις