Φθηνότερο ρεύμα στα εργοστάσια

Έκκληση προς την κυβέρνηση για άμεση μείωση του κόστους ενέργειας απεύθυναν από τη Θεσσαλονίκη βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο, χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στα πολύ θετικά και ελπιδοφόρα συμπεράσματα συγκαταλέγεται η ενεργός συμμετοχή στη συζήτηση εκπροσώπων των εργαζομένων, μια επιπλέον απόδειξη ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που το υψηλό κόστος ενέργειας θέτει για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Αντώνης Κοντολέων, μέλος Δ.Σ. της ΕΒΙΚΕΝ είπε ότι «το κόστος εξαγωγών για τη βιομηχανία, λόγω της ακριβής ενέργειας, είναι σήμερα το υψηλότερο στην Ευρώπη και «κάνουμε “εξαγωγές ανάγκης” απλώς και μόνο για να παραμείνουν ανοικτά τα εργοστάσια. Το κόστος της πρώτης ύλης είναι σχεδόν παντού το ίδιο και το εργατικό κόστος έχει μειωθεί στη χώρα μας. Οι εταιρίες μας έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια, εφαρμόζουν τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές ιδίως στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και έχουμε τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια. Μόνο αν το κόστος ενέργειας γίνει ανταγωνιστικό, η βιομηχανία θα γίνει η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας». Και έκλεισε λέγοντας ότι «δεν ζητάμε επιδότηση, ούτε επιβάρυνση του Έλληνα καταναλωτή. Ζητάμε εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας.»

Ο κ. Γιάννης Στεφανόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), ο οποίος τόνισε «Κάναμε θυσίες, μειώθηκε το κόστος εργασίας κατά 30% γιατί αγωνιούμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας. Κάναμε κινητοποιήσεις για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, να παραμείνει ζωντανή η βιομηχανία, γιατί η βιομηχανία δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και πλούτο στην κοινωνία. Οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να κρατηθούν. Όταν η MW κοστίσει 32 ευρώ στη Γαλλία, 35 ευρώ στην Ισπανία, γιατί στην Ελλάδα κοστίζει 80 ευρώ; Αποδεικνύεται όμως ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχτεί η παραγωγή σε μία χώρα που δεν είχε κι ούτε έχει ενεργειακή και βιομηχανική πολιτική.»

Ο κ. Νίκος Μαρίου, γενικός διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ είπε για τον κλάδο της χαλυβουργίας ότι το κόστος ενέργειας στη χαλυβουργία είναι το 55% του κόστους παραγωγής τη στιγμή που το εργατικό είναι 20%. Και ενώ το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 30% τα χρόνια της κρίσης το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 50%. «Πετάμε λεφτά σ’ ένα πηγάδι δίχως πάτο» σημείωσε. Μια νέα θέση εργασίας στη χαλυβουργία δημιουργεί 6 νέες θέσεις στο σύνολο της Οικονομίας. Φανταστείτε τι σημαίνει η απώλεια μιας θέσης! Και συνέχισε «ένας από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους, η χαλυβουργία υπολειτουργεί και παράγει μόλις 300.000 τόνους χάλυβα, όταν το 2007 που λειτουργούσαμε στο 80% της δυναμικότητάς μας, η παραγωγή των χαλυβουργείων ήταν 2,5 εκατ. τόνους. Η βιομηχανία είναι αυτή που στηρίζει το σύστημα τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει ζήτηση. Αν κλείσουμε, όπως μας αναγκάζουν, το κόστος για τον καταναλωτή θα εκτοξευτεί.» Κλείνοντας τόνισε «δεν θέλουμε χαμηλή τιμή ενέργειας, αλλά ανταγωνιστική».

Ο κ. Δημήτρης Κολαΐτης, γενικός γραμματέας της ΕΒΙΚΕΝ στην ομιλία του είπε ότι η βιομηχανία είναι ο πρώτος κλάδος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και στηρίζει την απασχόληση με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Οι επιχειρήσεις αυτές που παράγουν πλούτο για τη χώρα μας έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία πέντε χρόνια με δυσβάσταχτες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, μέσω των φόρων και των τελών, κατά 50% στην υψηλή τάση και 100% στη μέση τάση. Η ενέργεια είναι στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ, η οποία αναθεωρεί τις πολιτικές της και στρέφεται στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας καθώς στην περίοδο της κρίσης χάθηκαν 3 εκατ. θέσεις στο δευτερογενή τομέα.»

Ο κ. Πάρης Γραβουνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ξεκινώντας την ομιλία του αναρωτήθηκε «ποιά χώρα αναπτύχθηκε χωρίς βιομηχανία και εξωστρέφεια;» Και συνέχισε λέγοντας «στη Βουλγαρία το κόστος ενέργειας είναι 60 ευρώ /MWh όταν στην Ελλάδα είναι στα 100 ευρώ /MWh. Σκεφτείτε ότι η Κομοτηνή απέχει 17χλμ με τη διάνοιξη του κάθετου άξονα από τη Βουλγαρία. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να περιμένουμε. Η ενέργεια κατέληξε να γίνει αυτοσκοπός και όχι φορέας ανάπτυξης. Είμαστε δέσμιοι μιας πολιτικής δίχως αύριο.» Και κατέληξε κλείνοντας «όταν κάποτε διορθωθούν οι οικονομικοί δείκτες και οι εξαγωγές τρίτων χωρών προς την Ελλάδα παύσουν να θεωρούνται υψηλού ρίσκου, θα πλημμυρίσουμε με εισαγόμενα προϊόντα χωρίς να έχουμε φροντίσει να στηρίξουμε την Ελληνική παραγωγή.»

Ο κ. Ιωάννης Τσάρας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ είπε ότι η εταιρία πληρώνει το φυσικό αέριο σε τιμή κατά 62% υψηλότερη από το μέσο όρο που πληρώνει η ευρωπαϊκή λιπασματοβιομηχανία και ότι η επιβολή εν μέσω κρίσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο 15%, είναι αδιανόητη. «Σε έξι μήνες το πολύ ένα χρόνο, δεν θα υπάρχει βιομηχανία εντάσεως ενέργειας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» τόνισε κλείνοντας.

Ο κ. Ιωάννης Σταύρου, αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ , στην τοποθέτησή του είπε ότι οι δομικές στρεβλώσεις έχουν προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα. «Υπάρχουν εφικτές λύσεις αν υπάρχουν ώτα ακουόντων. Το ερώτημα είναι αν είμαστε ως κράτος αποφασισμένοι για διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά».

Ο κ. Αλεξ. Αποστολίδης, εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ και πρόεδρος της ΚΟΛΟΡΑ, στην παρέμβασή του είπε ότι «είμαστε αιχμάλωτοι του ενεργειακού κόστους και μένουμε εκτός αγοράς γιατί πληρώνουμε διπλάσια τιμή από τους ανταγωνιστές μας.»

Η εκδήλωση έκλεισε μετά από τη συζήτηση που διεξήχθη με τη συμμετοχή του κοινού όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και πληροφορίες για το συντονισμό επόμενων κινήσεων και δράσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις