Ουκρανική κρίση: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια κλονίζουν την παγκόσμια προσφορά σίτου
Ουκρανική κρίση: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια κλονίζουν την παγκόσμια προσφορά σίτου

Ρωσία, Ουκρανία κυριαρχούν και απειλούν την παγκόσμια προσφορά σίτου

Πάνω από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 18% των διεθνών εξαγωγών.

Το 2019, η Ρωσία και η Ουκρανία εξήγαγαν μαζί περισσότερο από το ένα τέταρτο (25,4 τοις εκατό) του παγκόσμιου σιταριού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας ( OEC ).

Το σιτάρι είναι το δεύτερο πιο παραγόμενο σιτάρι στον κόσμο μετά το καλαμπόκι. Για αιώνες, καλλιεργείται από τον άνθρωπο και είναι απαραίτητο για την παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών και άλλων βασικών τροφίμων.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία –η οποία έχει πάνω από 100.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους στα σύνορα με την Ουκρανία– θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή.

Η Ρωσία το αρνήθηκε αυτό και αντιτίθεται στις βάσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

Σε περίπτωση ξεκάθαρης επιθετικότητας, η ροή του σιταριού και των σιτηρών θα μπορούσε να διαταραχθεί. Οι οικονομικές κυρώσεις ή η στρατιωτική δράση θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στο κόστος των τροφίμων καθώς οι εισαγωγείς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

INTERACTIVE- Εξαγωγή σίτου από Ρωσία και Ουκρανία

Το 2019, η Αίγυπτος, η Τουρκία και το Μπαγκλαντές αγόρασαν περισσότερο από το ήμισυ του σιταριού της Ρωσίας.

Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Ξοδεύει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να θρέψει τον πληθυσμό που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

Μαζί, η Ρωσία και η Ουκρανία καλύπτουν περισσότερο από το 70 τοις εκατό της ζήτησης εισαγόμενου σιταριού της Αιγύπτου.

Η Τουρκία είναι επίσης  ένας μεγάλος αγοραστής σε ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι με το 74% των εισαγωγών της αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων να προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες το 2019.

Το καλλιεργητικό έτος 2021-22, η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σιταριού, αγοράζοντας 4,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους στις 30 Δεκεμβρίου 2021. Η Αίγυπτος αγόρασε 3,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από τη Ρωσία την ίδια περίοδο.

Ρωσία: Ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το καλαμπόκι και το σιτάρι αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των εξαγωγών των ΗΠΑ προς την ΕΣΣΔ.

Το 1985, η ΕΣΣΔ εισήγαγε ένα μαμούθ 55 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σίτου .

Τώρα, η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως.

Το 2001 αντιπροσώπευε μόλις το ένα τοις εκατό των εξαγωγών σιταριού παγκοσμίως. Αυτό αυξήθηκε στο υψηλότερο του 26,4 τοις εκατό το 2018.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ , η κυβέρνηση αφαίρεσε τα εμπόδια στις επιχειρήσεις επιτρέποντας στους αγρότες να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά καθώς και να επενδύσουν σε γεωργική τεχνολογία.

Η δημιουργία λιμανιών και η υποτίμηση του ρουβλίου συνέβαλαν επίσης στο να κερδίσει η Ρωσία τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις σιταριού.

Σήμερα, η Ρωσία αποστέλλει περισσότερο από το 18 τοις εκατό της παγκόσμιας προμήθειας, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ (16 τοις εκατό), τον Καναδά (14 τοις εκατό), τη Γαλλία (10 τοις εκατό) και την Ουκρανία (7 τοις εκατό).

Ουκρανία: Ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο

Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, αντιπροσωπεύοντας το 7% των πωλήσεων παγκοσμίως το 2019.

Θεωρούμενο το καλάθι ψωμιού της Ευρώπης, το 71 τοις εκατό της γης της Ουκρανίας είναι γεωργική. Φιλοξενεί επίσης το ένα τέταρτο του «μαύρου εδάφους» του κόσμου, ή αλλιώς chernozem, το οποίο είναι ιδιαίτερα εύφορο.

Το σιτάρι συνδέεται με μια οδυνηρή ιστορία στην Ουκρανία.

Το 1932, το Holodomor ή ο μεγάλος λιμός, που είδε εκατομμύρια Ουκρανούς να πεθαίνουν από την πείνα, ήταν το αποτέλεσμα των θανατηφόρων πολιτικών αποφάσεων του Ιωσήφ Στάλιν να συλλογικοποιήσει τη γεωργία και να δημεύσει τη γη των αγροτών.

INTERACTIVE- Ουκρανία γεωργική γη

Οι κύριες εξαγωγές της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξήγαγε προϊόντα 407 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Ουκρανία 49 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ενώ η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, μεταξύ άλλων προϊόντων, η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαίων σπόρων.

Το διμερές εμπόριο της Ρωσίας με την Ουκρανία μειώθηκε από το ανώτατο όριο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011 σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Η Ρωσία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουκρανίας.

INTERACTIVE- Ουκρανία Η Ρωσία κύριες εξαγωγές

Σημαντικά λιμάνια και η Μαύρη Θάλασσα

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια βασική γεωοικονομική περιοχή για τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα λιμάνια για γεωργικές και βιομηχανικές εξαγωγές.

Για την Ουκρανία, η Οδησσός, η Kherson και το Mykolaiv αποτελούν βασικούς λιμένες για τις διεθνείς εμπορικές ροές.

INTERACTIVE- Geoeconomics of the Black Sea 2022

Σε περίπτωση πολέμου, οι ροές σιταριού και σιτηρών θα μπορούσαν να επηρεαστούν, καθώς το 95 τοις εκατό των εξαγωγών σιταριού της Ουκρανίας μεταφέρονταν μέσω της Μαύρης Θάλασσας το 2020.

Με την τιμή των τροφίμων να είναι ήδη υψηλή λόγω του πληθωρισμού, οι εισαγωγείς μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια περιοχή κλειδί για τη Μόσχα. Σύμφωνα με το Carnegie Endowment for International Peace , μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον που επικεντρώνεται στη γεωπολιτική, θα επιτρέψει στη Ρωσία να προστατεύσει τους εμπορικούς δεσμούς με τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και να ενισχύσει την εξάρτηση της νότιας Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να λειτουργήσει ως προστατευτικό ασφαλείας ζώνη.

ΠΗΓΗ AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις