ΠΑΣΕΓΕΣ: Παράλογο κι άδικο το φορολογικό νομοσχέδιο για τα αγροτεμάχια

 

 

Σημαντική οικονομική επιβάρυνση των αγροτών φέρνει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, υποστηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα κι εκφράζει την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου επί των προβλέψεων των επτά συντελεστών του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Υποστηρίζει πως είναι παραπλανητικός και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός κάποιων ότι τα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν μόνο με 1,5 ευρώ/στρέμμα.  

Η αλήθεια, λέει, είναι ότι θα επιβαρυνθούν με το γινόμενο συγκεκριμένων συντελεστών, σύμφωνα με τη χρήση, θέση, καλλιέργεια, πρόσοψη ή μη σε εθνική ή επαρχιακό οδό, σε θάλασσα κλπ. Στη δυσμενέστερη περίπτωση θα επιβαρυνθούν με γινόμενο επτά (7) συντελεστών, όπως προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή το 1,5 ευρώ/στρέμμα είναι η ελάχιστη επιβάρυνση και η τελική για κάθε περίπτωση μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένη, τονίζει η συνεταιριστική οργάνωση κι υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι:

* Η ίδια καλλιέργεια, με το ίδιο κόστος παραγωγής και την ίδια ακαθάριστη πρόσοδο επιβαρύνεται διαφορετικά, σύμφωνα με το διαμέρισμα, την περιοχή που ευρίσκεται η καλλιεργούμενη έκταση.

* Η ίδια καλλιέργεια με τα ίδια έσοδα-έξοδα, φορολογείται διαφορετικά, εάν το αγροτεμάχιο προσεγγίζει επαρχιακή ή εθνική οδό η θάλασσα, σαν να ισχύει το δεδομένο ότι η καλλιέργεια, που βλέπει εθνική οδό ή θάλασσα είναι πιο αποδοτική ή έχει λιγότερα έξοδα!!!

* Μια ασκεπής – μη καλλιεργούμενη έκταση (υπαίθρια έκθεση) φορολογείται περισσότερο με συντελεστή χρήσης 1,5 από ένα λατομείο-μεταλλείο με συντελεστή χρήσης 1,2 με σημαντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του στο περιβάλλον και με σημαντικά ετήσια έσοδα!

* Φορολογούνται αγροτικά κτίσματα, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.α. με σημαντική επιβάρυνση που θα οδηγήσει σε αδυναμία συνέχισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

* Προβλέπεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5 για τα 10 στρέμματα του κτήματος και έτσι μία αποθήκη στέγασης – φύλαξης γεωργικών μηχανημάτων, επιβαρύνει σημαντικά το γινόμενο των συντελεστών. Όμως, την ίδια στιγμή δε φορολογούνται τα γήπεδα ελλιμενισμού σκαφών ή αεροσκαφών, ενώ φορολογούνται οι λωρίδες γης που βρίσκονται κάτω από υψηλή τάση της ΔΕΗ!

    * Δεν προβλέπεται διάκριση στους επαγγελματίες αγρότες και στους ετερο-επαγγελματίες.  

    Αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ,  ο πρωτογενής τομέας θα συρρικνωθεί δραματικά και θα διαλυθεί αφού θα οδηγήσει στην εξουθένωση των αγροτών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατυμπανίζει «ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα προέλθει από την ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα».
      
    Η συνεταιριστική οργάνωση σηκώνει και τονίζει ότι «ας γνωρίζουν καλά οι κυβερνήσεις και όσοι μέσω αυτών υλοποιούν αυτούς τους  σχεδιασμούς, ότι θα βρουν σύντομα απέναντί τους σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος μέχρι τώρα έχει υποστεί συνολική ετήσια αφαίμαξη παραπάνω από 2 δις (…)και με τα όσα προβλέπονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου υποχρεώνονται να καταβάλλουν άλλα 700 εκατ. ευρώ περίπου»..

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις