Ποιους εξυπηρετεί η νέα πρόσκληση για τα ΚΥΔ;
Ποιους εξυπηρετεί η νέα πρόσκληση για τα ΚΥΔ;

Μια διαπίστωση και μία απορία γεννά η πρόσκληση πιστοποίησης ΚΥΔ της επόμενης εξαετίας που δημοσιοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η διαπίστωση είναι ότι για ακόμα μία φορά προτεραιότητα για τον Οργανισμό δεν είναι η εξυπηρέτηση των αγροτών αλλά η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε ολίγους που -όπως προκύπτει από τις προϋποθέσεις που θέτει η νέα πρόκληση-  αναγκαστικά πρέπει να είναι οι οικονομικά πιο ισχυροί για να αντεπεξέλθουν στα προβλεπόμενα κόστη. Εξάλλου η λογική που κυριαρχεί είναι «επενδύεις πολλά για να βγάλεις περισσότερα».

Η απορία πάλι που προκύπτει είναι αν η συγκεκριμένη πρόσκληση και η λογική που τη διέπει είναι σε γνώση και συναίνεση του πρωθυπουργού και του καινούργιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που, όπως ρητά έχουν διαμηνύσεις, θέλουν να έχουν ανοιχτή την πόρτα διαλόγου με τους αγρότες. Γιατί προφανώς αυτό δεν εξυπηρετείται στήνοντας ολιγοπώλια με ημέτερους, ούτε πετσοκόβοντας θέσεις εργασίας. Φυσικά, μπορεί και να μην είναι εις γνώση τους οπότε αναμένεται η αντίδραση-απάντησή τους...

Και για να καταλάβει και ο πιο αδαής τί συμβαίνει ακριβώς... με απλά λόγια ένα μικρό ΚΥΔ εξυπηρετεί ετησίως κατά μέσο όρο περί τις 150 δηλώσεις, λαμβάνοντας 50 ευρώ τη δήλωση, δηλαδή έχει τζίρο περί τις 7.500 ευρώ. Για να λειτουργήσει στο εξής θέλει δύο μόνιμους υπαλλήλους, έναν γεωπόνο κι έναν τοπογράφο, οπότε μόνο για να καλύψει το μισθολογικό κόστος θέλει περί τα 24.000 ευρώ ετησίως τουλάχιστον. Συμφέρει λοιπόν ένα τέτοιο ΚΥΔ; Όχι, φυσικά. Ως εκ τούτου τα ΚΥΔ επιβάλλεται να συντμηθούν από 600 που είναι περίπου τώρα σε 100-150. Ποιους εξυπηρετεί αυτό; Μα όσους έχουν το μπάτζετ να διατηρήσουν τέτοια ΚΥΔ, μεγαλώνοντας φυσικά και την πελατεία τους..

Η πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει δημόσια και προσκαλεί για υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφενός τα πιστοποιημένα έως το έτος 2021 ΚΥΔ και αφετέρου νέα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αγροτικούς συνεταιρισμούς ή ενώσεις αυτών (εφεξής αναφερόμενα ως Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, εν συντομία "ΚΥΔ"), που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να πιστοποιηθούν, ως φορείς υποβοήθησης των αγροτών για την συμπλήρωση και υποβολή της Ενιαίας Αίτησης στο ΟΣΔΕ για την περίοδο 2022 - 2027.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, η υποβολή της αίτησης του παραγωγού πραγματοποιείται μέσω ενός ΚΥΔ της επιλογής του, το οποίο έχει πιστοποιηθεί για την περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκει η έδρα της αγροτικής του εκμετάλλευσης του παραγωγού. Τα ΚΥΔ δεν έχουν εξουσιοδότηση να υποβάλλουν αιτήσεις χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης των παραγωγών που υποβάλλουν μόνοι τους, χωρίς χρέωση, στο online σύστημα. Τα ΚΥΔ μπορούν να συνδέονται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαμέσου κατάλληλων διεπαφών, με προσωπικό κωδικό ανά εργαζόμενο. Οι κωδικοί αυτοί εκδίδονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι φάκελοι υποψηφιότητας θα κατατίθενται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ έως 04/03/2022, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα και το σχετικό κατάλογο (checklist) πληρότητας του φακέλου υποψηφιότητας. Επιπρόσθετες λεπτομέρειες που αφορούν: 1. στη διαδικασία της πιστοποίησης, 2. στα κριτήρια αξιολόγησης, 3. στο έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης των αιτήσεων καθώς και της Επιτροπής Ενστάσεων, 4. στο έργο των πιστοποιημένων ΚΥΔ, 5. σε τεχνικά θέματα κ.λπ.. δύνανται να καθορίζονται με εγκύκλιο του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δείτε εδώ την πρόσκληση

Αιτιάσεις από γεωτεχνικούς

Οι βασικά αιτιάσεις έχουν να κάνουν με τις διαφοροποιήσεις που τίθενται φέτος σε σύγκριση με το έτος 2021.

Ειδικότερα, φέτος,

  • απαιτείται να υπάρχει 3ετής εμπειρία σε 3 διαφορετικά έργα ΟΣΔΕ
  • απαιτείται να υπάρχει πλαφόν ελαχίστου αριθμού αιτήσεων(150)
  • επιβάλλεται υποχρεωτική απασχόληση μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και όχι εξωτερικών συνεργατών
  • απαιτείται να γίνονται υπεύθυνες δηλώσεις παραγωγών-πελατών από το gov.gr, τη στιγμή που οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, δεν έχουν πιστοποιημένο αριθμό τηλεφώνου από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας ΕΜΕπ)-Gov.gr και αδυνατούν να την εκδώσουν με κωδικούς taxisnet ενώ πολλοί δεν έχουν καν e-banking
  • απαιτείται πιστοποίηση μέσω σεμιναρίου και του υπεύθυνου έργου και του αναπληρωτή υπεύθυνου οι οποίοι αμφότεροι πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι

Συνεπώς, εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι η πρόσκληση ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρίες και θα θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε ελεύθερους επαγγελματίες γεωτεχνικούς .

Δείτε ορισμένες παρατηρήσεις του ΓΕΩΤΕΕ

ΠΕΦΑ για την πρόσκληση για ΦΥΠΥ

Από την Παρασκευή το απόγευμα κατατέθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο πλήρης φάκελος της υποψηφιότητας ως ΦΥΠΥ της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων ΟΣΔΕ ( ΠΕΦΑ) . Μετά από διεργασίες 10 ημερών , με πλήρη επίγνωση του αντικειμένου , κατατέθηκε ολόκληρο το Business Plan με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανάληψη συντονιστικού ρόλου , καθώς και την παροχή λογισμικού για το έργου του ΟΣΔΕ 2022.

Το λογισμικό που κατατέθηκε πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές , όπως αυτές εκδόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια όλων των ΚΥΔ με δεκάδες προεκτάσεις , όχι μόνο όσον αφορά τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης , αλλά , και πολλές συμπληρωματικές εφαρμογές για προγράμματα , μελέτες , διαχείριση πελατολογίου ,  διαχείριση βάσεων δεδομένων κ.ά.

Η ΠΕΦΑ παραμένοντας στις θέσεις και στις προτάσεις της τα τελευταία 8 χρόνια , από το 2014 μέχρι και σήμερα , έχει πρωτοστατήσει στις τεχνικές εξελίξεις του οργανισμού. Θέλουμε και ελπίζουμε αυτή η πρόσκληση να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των δηλώσεων καλλιέργειας , πάντα με κύριο γνώμονα την ορθή διεκπεραίωση του έργου σε ασφαλή χρονικά διαστήματα , προσδίδοντας την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσίας για τον Έλληνα αγρότη. Ευχαριστούμε θερμά τις 100 , και πλέον, εταιρίες που διεκπεραιώνουν  περισσότερες από 100.000 δηλώσεις καλλιέργειας , που βρέθηκαν στο πλευρό μας , στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των απαιτήσεων σας.

Η νέα πρόσκληση των ΚΥΔ θα μας βρει πάλι στην πρώτη γραμμή της επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει.

Αναμένοντας, λοιπόν, τις εξελίξεις.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις