Το σιτάρι εκτινάσσεται 2%, το καλαμπόκι σε υψηλό 7 μηνών λόγω των ανησυχιών για την προσφορά της Μαύρης Θάλασσας
Το σιτάρι εκτινάσσεται 2%, το καλαμπόκι σε υψηλό 7 μηνών λόγω των ανησυχιών για την προσφορά της Μαύρης Θάλασσας

Το σιτάρι του Σικάγου σημείωσε άλμα άνω του 2% την Τρίτη, ενώ το καλαμπόκι σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών λόγω των ανησυχιών για διακοπή του εφοδιασμού από τις βασικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας που εξάγουν σιτηρά, καθώς η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας βαθαίνει.

Οι σπόροι σόγιας αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχή περίοδο και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια εβδομάδα λόγω ανησυχιών για ξηρό καιρό στη Βραζιλία και την Αργεντινή.

«Η κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας γίνεται σοβαρή», δήλωσε ένας έμπορος σιτηρών με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Το ζήτημα θα κυριαρχήσει στην κατεύθυνση των συναλλαγών».

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) σημείωσε άνοδο 2% στα 8,20 $ το μπουσέλ, στις 01:52 GMT, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου στα 8,27 $ το μπουσέλ.

Το καλαμπόκι κέρδισε 1,5% στα 6,64 δολάρια το μπουσέλ, έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο στα 6,65 δολάρια το μπουσέλ και η σόγια πρόσθεσαν 1,4% στα 16,23-3/4 δολάρια το μπουσέλ, το υψηλότερο από τις 10 Φεβρουαρίου.

Η αγορά σιταριού υποστηρίζεται από εντάσεις μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων Ρωσίας και Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα δε με τον Τράσεϊ Αλεν, στρατηγικό αναλυτή της JPMorgan για θέματα αγροτικών προϊόντων, η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν ακόμη φορτώσει αναμενόμενες εξαγωγές περίπου 15 εκατ. μετρικών τόνων σιτηρών από την τελευταία σοδειά τους. Όπως εκτιμά ο ίδιος, αν επιβληθούν κυρώσεις στο εμπόριο σιτηρών της Ρωσίας ή παρουσιαστεί άλλου είδους εμπόδιο ικανό να διακόψει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών, τότε οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 φτάνοντας στα 11 δολάρια ανά μπούσελ, τη μονάδα μέτρησης σιτηρών.

Για τη σόγια, οι αγρότες της Βραζιλίας είχαν συγκομίσει το 33% της έκτασης της χώρας από την Πέμπτη, έναντι 24% μια εβδομάδα νωρίτερα και 15% την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένα προβλήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ανέφερε τη Δευτέρα η εταιρεία συμβούλων αγροτικών επιχειρήσεων AgRural.

Η πολιτεία Mato Grosso με την κορυφαία παραγωγή σιτηρών επλήγη από υπερβολική βροχόπτωση, βλάπτοντας την ποιότητα της σόγιας, ενώ οι νοτιότερες πολιτείες της Βραζιλίας έχουν επηρεαστεί από ζεστό και ξηρό καιρό πρόσφατα.

Οι καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού της Αργεντινής για το 2021/22 θα μπορούσαν να δουν τις αποδόσεις να συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες με άφθονες βροχές να αναμένεται να φτάσουν μόνο στα μέσα Μαρτίου για να ανακουφίσουν μια μακρά περίοδο ξηρασίας, ανέφερε η ανταλλαγή δημητριακών του Μπουένος Άιρες.

Ιδιώτες εξαγωγείς ανέφεραν την πώληση 198.000 τόνων σόγιας για παράδοση σε άγνωστους προορισμούς, τις Η.Π.Α. είπε το Υπουργείο Γεωργίας. Σηματοδότησε την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η λεγόμενη flash sale σπόρων σόγιας.

Η Ουκρανία έχει εξάγει 42,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι στιγμής την περίοδο 2021/22 Ιουλίου-Ιουνίου, αύξηση 37,4% από το ίδιο στάδιο την περασμένη σεζόν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Το σύνολο περιελάμβανε 17,85 εκατομμύρια τόνους σίτου, 5,57 εκατομμύρια τόνους κριθής και 18,68 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού.

Οι μεγάλοι κερδοσκόποι αύξησαν την καθαρή long θέση τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού CBOT την εβδομάδα έως τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η εβδομαδιαία έκθεση δεσμεύσεων εμπόρων της επιτροπής εμπορευμάτων Futures Trading έδειξε επίσης ότι οι μη εμπορικοί έμποροι, μια κατηγορία που περιλαμβάνει αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, αύξησαν την καθαρή αρνητική θέση τους στο σιτάρι CBOT και αύξησαν την καθαρή θετική θέση τους στη σόγια.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις