Σκρέκας: Σχέδιο πέντε σημείων για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας
Σκρέκας: Σχέδιο πέντε σημείων για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή χωρίς διαταραχές. Αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα μετά τη ρωσική εισβολή και εξετάσαμε όλα τα σενάρια» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας και στην συνέχεια ανακοίνωσε το σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

  1. Η ΔΕΠΑ εμπορίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μες τους προμηθευτές φυσικού αερίου, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα φορτία LNG
  2. Η χωρητικότητα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίουτης ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, χθες κατέπλευσε πλοίο με 108.000 κυβικά μέτρα LNG.
  3. Υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου που παίρνει η Ελλάδα μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Υπενθυμίζουμε πως χθες έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν. Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κάλυψε πέρυσι το 17,5 % της εγχώριας κατανάλωσης.
  4. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέραν της καθημερινής εξορυκτικής δραστηριότητας εμφανίζουν αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που ξεπερνά τις 30 ημέρες. Παράλληλα τα αποθέματα υδάτων των υδροηλεκτρικών είναι υψηλή.
  5. Είναι σε ετοιμότητα οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο που έχουν δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου και λειτουργίας με ντίζελ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις