«Φωτιά» στις τιμές των τροφίμων λόγω Ουκρανίας
«Φωτιά» στις τιμές των τροφίμων λόγω Ουκρανίας

«Εάν θα έπρεπε να σας εκφράσω μια πεποίθηση σήμερα, αυτή είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει και δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο». Με τα λόγια αυτά ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε το Σάββατο την 58η Διεθνή Αγροτική έκθεση στο Παρίσι, η οποία άνοιξε και πάλι τις πύλες της στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από μία απουσία δύο ετών, λόγω της πανδημίας. Το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πόλεμος επανήλθε στην Ευρώπη και θα πρέπει να προετοιμασθούμε» ανέφερε ο Μακρόν ενώπιον εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο θα υπάρξουν συνέπειες για τις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τις εξαγωγές στα σιτηρά, τις ζωοτροφές, στο κρασί. Πάντως ο Μακρόν υποσχέθηκε να επεξεργαστεί σχέδια στήριξης για τους συγκεκριμένους κλάδους.
«Σιτοβολώνας  της  Ευρώπης»

Η Ουκρανία ήταν παραδοσιακά βασικός εξαγωγέας δημητριακών. Παλαιότερα την αποκαλούσαν «σιτοβολώνα της Σοβιετικής Ένωσης», ή ακόμα και «σιτοβολώνα της Ευρώπης». Ήδη οι αγορές γεωργικών προϊόντων πληρώνουν το τίμημα: Οι τιμές του σιταριού αυξάνονται κατακόρυφα, αφού το 40% της ουκρανικής παραγωγής καλλιεργείται στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 8% καλλιεργείται σήμερα στις αυτονομιστικές περιοχές. Στα ύψη και το καλαμπόκι, αλλά και η ελαιοκράμβη. Αυξήσεις καταγράφονται και σε πρώτες ύλες, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Στο Παρίσι, η Διεθνής Αγροτική Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου. Δεν αποκλείονται εντάσεις, αφού η 1η Μαρτίου συμπίπτει με το τέλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αγροτοβιομηχανίες και σούπερ-μάρκετ, οι οποίες καθορίζουν τιμές και τα έσοδα των αγροτών κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις