Διακρατικές συμφωνίες με Πακιστάν και Μπαγκλαντές για νομιμοποίηση εργατών γης που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα
Διακρατικές συμφωνίες με Πακιστάν και Μπαγκλαντές για νομιμοποίηση εργατών γης που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα

Μνημόνια Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των δύο ασιατικών χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό παράτυπα διαμενόντων εργατών γης στην Ελλάδα ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πρόσφατης (αρχές Φεβρουαρίου) επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές.

Πρώτα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές και θα ακολουθήσει το αντίστοιχο με το Πακιστάν.

Σκοπός είναι να συνεχίσουν να διαμένουν νόμιμα οι ήδη παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης από τις δύο αυτές χώρες και να καλυφθεί το κενό που υπάρχει κάθε χρόνο σε εργατικά χέρια, κυρίως στη Νότια Ελλάδα και στα νησιά.

Το μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

  •     Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.
  •     Θα χορηγήσει -βάσει του άρθρου 13 ν. 4251/14- συνολικά 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένοι εργάτες θα πρέπει να φεύγουν 3 μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος των 5 ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. Η άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επιπλέον, συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του εποχικού εργαζόμενου.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά την επίσκεψή του σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις που προέκυψαν:

1. Συνήψε συμφωνία η Κυβέρνηση με το Πακιστάν;

Όχι. Η Κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία συμφωνία με το Πακιστάν, αλλά αντιθέτως έθεσε τις βάσεις για την έναρξη τεχνικού διαλόγου προς διαπραγμάτευση πιθανής συμφωνίας που θα καλύπτει την επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα και τη θεσμοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, όπως προβλέπεται. Η διπλωματική επίσκεψη αποτελεί μέρος διαπραγμάτευσης και δε δημιουργεί τετελεσμένα.

Θα ανταποκρίνεται σε αιτήματα του πρωτογενούς τομέα και θα θέτει αυστηρά όρια διαμενόντων ανά έτος. Αυτονόητα, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση επιστροφών όσων διαμένουν παρανόμως, η όποια συμφωνία θα διακοπεί.

2. Η Κυβέρνηση νομιμοποιεί παράνομους μετανάστες από το Μπαγκλαντές και τους φέρνει για πάντα στη χώρα;

Λάθος, το Μνημόνιο με το Μπαγκλαντές δίνει την δυνατότητα σε έως 15 χιλιάδες ήδη διαμένοντες να εργαστούν εποχικά σε αγροτικές εργασίες, θα πρέπει να φεύγουν 3 μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος περιόδου 5 ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. Όποιος δεν συμμορφώνεται, θα επιστρέφει με απέλαση και αν το φαινόμενο είναι γενικευμένο οδηγεί στην λύση του Μνημονίου Κατανόησης.

Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.

Με την νομοθέτηση του Άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση ως αντίβαρο στις -έως σήμερα- παράνομες αφίξεις στη χώρα. Μετανάστευση με κανόνες που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους.

3. Δημιουργεί η Κυβέρνηση μουσουλμανικές μειονότητες;

Σε καμία περίπτωση. Οι άδειες διαμονής που θα χορηγηθούν, θα ισχύουν για 9 μήνες ανά έτος με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσης του. Ταυτόχρονα, για να επιστρέψει, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Ένα απολύτως λειτουργικό πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης με κανόνες.

Επιπλέον, το νέο αυτό καθεστώς ισχύει για 5 χρόνια, με την παρέλευση των οποίων ο δικαιούχος θα απωλέσει αυτομάτως την δυνατότητα επιστροφής στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας για εποχικούς εργάτες γης το χρόνο αγγίζουν τις 101.000 και συνολικά τις 144.000 για αλλοδαπούς.

Τέλος, η αξιοποίηση ήδη διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα σε εποχικές αγροτικές εργασίες θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση αστικών κέντρων.

4. Θα έχουν αυτοί οι μετανάστες δικαίωμα ψήφου και θα παίρνουν ιθαγένεια;

Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επίσης, δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας.

Συνεπώς το μόνο δικαίωμα που έχουν οι δικαιούχοι είναι η πρόσβαση στην εποχική εργασία. Ούτε πολιτογραφούνται, ούτε ψηφίζουν. Μετά το πέρας της 5ετίας, θα επιστρέφουν αναγκαστικά στη χώρα τους.

Πηγή: agro24.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις