ΟΖΟΣΟΕΛ: Επιστροφή του βασανισμού των ζώων κατά την σφαγή
ΟΖΟΣΟΕΛ: Επιστροφή του βασανισμού των ζώων κατά την σφαγή

« Ιδιαίτερες μέθοδοι σφαγής ζώων λόγω λατρευτικών τύπων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν. 1198/1981» του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ και άλλες επείγουσες διατάξεις» με το οποίο επιτρέπεται η σφαγή των ζώων χωρίς να έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση.  

Μετά την αποδόμηση του πρωτοποριακού νόμου 4039/12 για την προστασία των ζώων συντροφιάς,  και την παράδοσή της «προστασίας»  των ζώων συντροφιάς με το νέο  πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ σε οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων , εκτροφή και εμπορία ζώων συντροφιάς,  στελέχη της κυβέρνησης  επιχειρούν να νομιμοποιήσουν  την σφαγή  ζώων  χωρίς να έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση όπως επιτάσσει  η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 2 του Ν. 1197/1981.

Ο νόμος 1197/1981 αποτελεί  το  βασικό νομοθετικό κείμενο που απηχεί τις σύγχρονες αντιλήψεις για την προστασία των ζώων και ουδεμία κυβέρνηση μέχρι και σήμερα επιχείρησε και τόλμησε να τροποποιήσει  τις διατάξεις του προς ευνοϊκότερο  καθεστώς   ώστε να  έρχεται σε αντίθεση με την προστασία των ζώων.

Με το άρθρο 50   του υπό διαβούλευση  σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ και άλλες επείγουσες διατάξεις» επιχειρείται να παρακαμφθεί η πρόσφατη σημαντική απόφαση του ΣτΕΔ 1751/2021:  «Παράλειψη του κανονιστικού νομοθέτη, κατά τη ρύθμιση της θρησκευτικής σφαγής ζώων, να προβεί σε στάθμιση μεταξύ της υποχρέωσής του να προστατεύσει τα ζώα και της υποχρέωσής του να σεβασθεί τη θρησκευτική ελευθερία μουσουλμάνων και εβραίων που ζουν στην Ελλάδα» που εκδόθηκε κατόπιν σχετικής αίτησης ακύρωσης που υπεβλήθη από την  Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ)

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σφαγή του ζώου  ενόσω έχει τις αισθήσεις του έχει τα χαρακτηριστικά του βασανισμού, αφού σφαγιάζεται και αφαιμασσεται διατηρώντας τις αισθήσεις μέχρι και το θάνατο του.

Η  αυτονόητη αντίθεση  με κάθε είδους βασανισμού  πλάσματος, καταδεικνύει και τον βαθμό πολιτισμού μιας χώρας.

Υπενθυμίζουμε  ότι η ΝΔ, δια των βουλευτών της,  απαιτούσε το 2017 την απόσυρσή της κοινής απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης (951/44337/21.4.2017) που παραβίαζε την διάταξη της παρ.2 του άρθρου 2 του Ν. 1197/1981 και επέτρεπε την σφαγή των ζώων χωρίς αναισθησία.

Ωστόσο δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η συνεχής κυβίστηση των θέσεων  Υπουργών. Είναι νωπές ακόμη οι  δημόσιες δεσμεύσεις  ορισμένων Υπουργών ότι δεν θα υπάρξει καμία πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.

Όπως σωστά αναφέρει η εξαιρετική  GrandinTemple  στο βιβλίο  της  «Τα ζώα μάς κάνουν ανθρώπους»οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την υπευθυνότητα  να παρέχουν στα ζώα  μια αξιοπρεπή  ζωή και έναν ανώδυνο θάνατο.

Για  τους λόγους αυτούς ζητούμε και δημόσια την απόσυρση του κατάπτυστου άρθρου 50του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο και δεν προφυλάσσει τα ζώα από πόνο, αγωνία και ταλαιπωρία.

Τέλος, ο φορέας μας θα σταθεί με σθένος και με συνέπεια απέναντι σε όλους εκείνους που επιχειρούν να οδηγήσουν την χώρα μας πριν το 1981 όπου δεν απαιτείτο αναισθητοποίηση των ζώων πριν την σφαγή τους για να μην υποφέρουν.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις