Στα χνάρια της Ουγγαρίας η Σερβία: Έτοιμη να διακόψει τις εξαγωγές σιτηρών
Στα χνάρια της Ουγγαρίας η Σερβία: ΄Έτοιμη να διακόψει τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ουγγαρία έχει ήδη απαγορεύσει την εξαγωγή σιταριού και την επόμενη εβδομάδα η Kυβέρνηση της Σερβίας θα λάβει την ίδια απόφαση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  προσθέτοντας ότι η εξαγωγή σιταριού θα είναι δυνατή μόνο με την άδεια της Κυβέρνησης.

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν μπορεί να εισάγει οπτάνθρακα από την Ουκρανία για τη χαλυβουργία ή σίδηρο από τη Ρωσία και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα. Επίσης είπε ότι ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη αλεύρου και σιταριού στον κόσμο, αλλά ότι θα υπάρχει αρκετό σιτάρι και αλεύρι για τη Σερβία και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί γι' αυτό.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει αρκετό γάλα σε σκόνη ή φοινικέλαιο και ότι έχουν εισαχθεί επαρκείς ποσότητες φασολιών και μπιζελιών.

 

Η Ρουμανία δεν θα προχωρήσει προς το παρόν, σε περιορισμό εξαγωγών δημητριακών, η Μολδαβία έχει προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών δημητριακών από 1ης Μαρτίου τ.έ.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις Ρ/Υπουργού Γεωργίας κ.Adrian-Ionuț Chesnoiu, η Ρουμανία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει προς το παρόν, σε περιορισμό ή απαγόρευση των εξαγωγών δημητριακών, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της περιοχής (σ.σ. Μολδαβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία) το έκαναν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό συμβαίνει καθώς μετά την ξηρασία του 2020, η ρ/παραγωγή σιτηρών ανήλθε το 2021 στα ύψη ρεκόρ των 11 εκ.τόνων, με αποτέλεσμα καθώς η τοπική κατανάλωση ανέρχεται σε 4,5 εκ.τόνους, να υπάρχει σημαντικό απόθεμα προς εξαγωγή.

 Ωστόσο, ο κ.Υπουργός σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να επιβληθούν αργότερα εάν αλλάξει η κατάσταση.

  Όσον αφορά στην Μολδαβία, η Μ/Κυβέρνηση έχει επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών σιταριού, καλαμποκιού και ζάχαρης από 1ης Μαρτίου τ.έ. λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, ενώ παράλληλα η Κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 24 Φεβρουαρίου και για περίοδο 60 ημερών. Σε αυτό το πλαίσιο συμπεριέλαβε το σιτάρι, το καλαμπόκι και την ζάχαρη στα είδη πρώτης ανάγκης, όπου επίσης περιλαμβανόταν τα γαλακτοκομικά, το ρύζι, το αλεύρι, οι πατάτες, το κρέας και τα ψάρια για τα οποία το εμπορικό κέρδος υπόκειται σε περιορισμό προς αποφυγή εκτίναξης των τιμών.

 Σημειώνεται επίσης ότι όσον αφορά στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Interfax Ukraine, η Κυβέρνηση εισήγαγε στις 6 Μαρτίου τ.έ., άδεια εξαγωγής βασικών τροφίμων, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, φαγόπυρο, κεχρί, ζάχαρη, αλάτι, κρέας πουλερικών και ηλιέλαιο.

  Επιπλέον από πλευράς μας σε σχέση με τα ανωτέρω και όσον αφορά στις ελληνικές εισαγωγές δημητριακών από Ρουμανία και Μολδαβία -εν αναμονή των αναλυτικότερων στοιχείων από ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2021 και γνωρίζοντας ότι οι ελληνικές εισαγωγές ήταν αυξημένες τόσο από Ρουμανία όσο και από Μολδαβία - αναφέρονται τα εξής :

 

Α. Εισαγωγές από την Ρουμανία το 2020

  1. Καλαμπόκι, 102,5 εκ.τόνοι
  2. Σιτάρι, 53,8 εκ.τόνοι
  3. Κριθάρι, 5,1 εκ.τόνοι

 

Β. Εισαγωγές από την Μολδαβία το 2020

  1. Καλαμπόκι, 63,1 εκ.τόνοι
  2. Σιτάρι, 34,3 εκ.τόνοι
  3. Κριθάρι, 6,3 εκ.τόνοι

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις