ΠΟΓΕΔΥ: «Το βόλεμα των golden boys – κολλητών και η υποβάθμιση των Γεωτεχνικών»
ΠΟΓΕΔΥ: «Το βόλεμα των golden boys – κολλητών και η υποβάθμιση των Γεωτεχνικών»

H Ομοσπονδία οφείλει να αναδείξει το πραξικόπημα το οποίο επιχειρείται να πραγματοποιηθεί μέσα από την κατάθεση του νομοσχεδίου με τίτλο «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027» στο οποίο υπάρχουν διατάξεις σχετικά με το Σ.Σ. ΚΑΠ 2021-2027 και για το οποίο έχει αναφερθεί εκτενώς και η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. με επιστολή της.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα και δη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με περαιτέρω μεταφορά αρμοδιοτήτων χάραξης δημόσιας αγροτικής πολιτικής από το κράτος σε μια εταιρεία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (εν προκειμένω της Μ.Ο.Δ.). Συγκεκριμένα, με άρθρα του σχεδίου νόμου δημιουργείται η Διαχειριστική Αρχή Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027 στην οποία υπάγονται η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων. Καθίσταται δηλαδή σαφές ότι ερήμην των εργαζομένων (και ενδεχομένως και πολιτικών προσώπων που θα έπρεπε να γνωρίζουν) καταστρώνεται και σχεδιάζεται η αποκοπή του Υπουργείου (Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης και άλλες κάθετες Διευθύνσεις) και από τις άμεσες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα. Έτσι εκτός από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην δεύτερος πυλώνας) έρχονται κάποιοι να ολοκληρώσουν την διάλυση του Υπ.Α.Α.Τ. και την υποβάθμιση των Γεωτεχνικών μέσα από την μεταφορά και του πρώην πρώτου πυλώνα σε μια διαχειριστική, κομμάτι «εταιρείας» εποπτευόμενης, όχι από το Υπ.Α.Α.Τ. το οποίο δεν έχει και αποφασιστικό λόγο στην στελέχωσή της. Πραγματικά πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν αυτοί που σχεδιάζουν τα σχήματα αυτά θεωρούν ότι ζουν σε Ευρωπαϊκή χώρα όπου η πολιτική χαράσσεται στα Υπουργεία από τους Υπουργούς και τους δημόσιους λειτουργούς ή σε τριτοκοσμικό κρατίδιο όπου το κράτος δεν είναι η δημόσια διοίκηση αλλά κάποιοι οργανισμοί στις παρυφές του δημοσίου που προσφέρουν όμως την απαραίτητη ευελιξία στους ενδιαφερόμενους «μοχλευτές» του κοινοτικού κορβανά.

Ζητάμε από  την πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι και να πάρει θέση στο θέμα, απαιτούμε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στην διαχείριση της αγροτικής πολιτικής και την επαναφορά ρυθμίσεων που θα προκύψουν ύστερα από πραγματικό διάλογο και όχι εν κρυπτώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπνευστές των διατάξεων για την Διαχειριστική Αρχή Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027 δεν είχαν το στοιχειώδες δημοκρατικό θάρρος να εμφανίσουν τις σκέψεις τους στην διαβούλευση του σχεδίου νόμου καταστρατηγώντας θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου, της διαφάνειας στην νομοθέτηση και της προηγούμενης ακρόασης της κοινωνίας. Προφανώς ξέρουν καλύτερα το έγκλημα που πάνε να ολοκληρώσουν.

Επειδή ο χρόνος δεν περισσεύει ζητάμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. και δηλώνουμε ότι ο θεσμικός κατήφορος πρέπει να έχει και ένα τέλος.

Κάνουμε γνωστό ότι την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 που έχουμε κληθεί στην Επιτροπή της Βουλής ως Θεσμικοί για το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, αναμένονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις που αφορούν την παραδιοίκηση του Υπ.Α.Α.Τ.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις