Ηλιέλαιο VS Ελαιόλαδο: Διαφορές στην θρεπτική αξία  αλλά όλο και πιο κοντά οι τιμές τους
Ηλιέλαιο VS Ελαιόλαδο: Διαφορές στην θρεπτική αξία αλλά όλο και πιο κοντά οι τιμές τους

Τα διαθέσιμα αποθέματα ηλιελαίου στην ΕΕ -που κατανάλωνε 200.000 τόνους ουκρανικού ηλιελαίου μηνιαίως πριν από τον πόλεμο- θα διαρκέσουν 4 έως 6 εβδομάδες, προειδοποίησε στις 4 Μαρτίου η Fediol, η Ένωση βιομηχανιών φυτικών ελαίων της ΕΕ. Πέραν αυτής της περιόδου, είναι πιθανό ότι η έλλειψη διαθεσιμότητας ακατέργαστου ηλιελαίου και περιορισμένων εναλλακτικών λύσεων θα οδηγήσει σε έλλειψη εξευγενισμένου/εμφιαλωμένου ηλιελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά, και αυτό θα γίνει αισθητό ακόμη και στον τελικό καταναλωτή.

Δέκα ημέρες μετά από εκείνη την ανακοίνωση, η τιμή καταγράφει σημαντική αύξηση και δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την επόμενη σοδειά. Η ζήτηση έχει αυξηθεί, η προσφορά έχει υποχωρήσει και ήδη ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία, έχουν βάλει πλαφόν στην πώληση ηλιελαίων.

Ο επιμέρους δείκτης του FAO για τα εδώδιμα έλαια αυξήθηκε 8,5% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, κυρίως μετά την άνοδο των τιμών ηλιέλαιου, σογιέλαιο και φοινικέλαιου. Η Ουκρανία και η Ρωσία εκπροσωπούν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου.

Στην Ελλάδα, παραμένει αδιευκρίνιστο πόσα είναι τα αποθέματα και για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν αυτά. Το σίγουρο είναι ότι οι ανοδικές τάσεις που είχαν καταγραφεί στις τιμές το προηγούμενο διάστημα και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τις εταιρείες να «χτίσουν» υψηλά αποθέματα, υπό τον φόβο ότι σε μια πτώση των τιμών θα έγραφαν ζημιές.

Αύξηση στην παραγωγή λαδιού

Στους 3.098.500 τόνους προβλέπεται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Διεθνές Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).                 

Η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια, για να φθάσει τους 3.266.500 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020. Την ίδια στιγμή, τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο 2020-2021 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9%, για όγκο 3.010.000 τόνων. Οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 ανεβάζουν την παραγωγή σε 3.098.500 τόνους (+2,9%).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι χώρες μέλη του Συμβουλίου παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020-2021, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και εκτιμήσεις του IOC, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, 2,9% πάνω δηλαδή, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1.000.000 τόνους.Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου πρόκειται να παραγάγουν 2.910.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, ή το 93,9% του παγκόσμιου συνόλου, δηλαδή 3,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος.

Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να έχουν μια παραγωγή της τάξης των 1.974.100 τόνους, ή 3,8% λιγότερο από το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες – μέλη του Συμβουλίου εκτιμάται σε 1.936.500 τόνους. Η παγκόσμια κατανάλωση μπορεί να ανέλθει σε 3.214.500 τόνους, 2,9% πάνω δηλαδή από το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.

Οι τιμές

Οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Ισπανία από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 ήταν 3,34 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 31,2% την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.   

Στην Ιταλία, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 ήταν 4,13 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας πτώση 14%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Στην Ελλάδα, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,20 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 28,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Πλησιάζει την τιμή του ελαιόλαδου

Σε μια πρόχειρη αυτοψία σε δύο γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ η διαπίστωση ήταν κοινή. Η τιμή στο ηλιέλαιο ανεβαίνει ταχέως πλησιάζοντας όλο και πιο πολύ την τιμή του παρθένου ελαιόλαδου ενώ ήδη κάποιες συσκευασίες ηλιέλαιου είναι σε έλλειψη και δεν διατίθενται.

Έτσι η μικρότερη τιμή για το ηλιέλαιο ήταν στα 3,08 ευρώ/Lt και στο ελαιόλαδο 4,29 ευρώ/Lt ενώ στην έτερη αλυσίδα οι αντίστοιχες τιμές ήταν

για το ηλιέλαιο ήταν στα 2,24 ευρώ/Lt και στο ελαιόλαδο 4,03 ευρώ/Lt

«Πλαφόν» στο ηλιέλαιο βάζουν προμηθευτές στην Κρήτη

«Το ηλιέλαιο έχει ανέβει η τιμή του από 9 στα 26 ευρώ. Δεν υπάρχει αποθεματικό και αναγκάζονται οι μεγάλες αλυσίδες τροφοδοσίας να βάζουν πλαφόν στην ποσότητα που δίνουν», επιβεβαιώνει στο cretapost η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη προσθέτοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Πρέπει να στραφούμε στο ελαιόλαδο

Μόνη λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα στον χώρο του λαδιού είναι, για την κ. Αντωνακάκη, το να στραφούμε στο ελαιόλαδο.

«Θα πρέπει να γίνουμε αυτάρκεις και να στραφούμε στο ελαιόλαδο που είναι πιο υγιεινό και δικό μας προϊόν. Θα πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής μας τομέας και να ενισχυθεί οικονομικά τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο και οι επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούμε σιγά – σιγά το ελαιόλαδο που είναι ο θησαυρός της γης μας. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με τα αποθεματικά των λαδιών και οι επιχειρηματίες στην εστίαση – με εξαίρεση το ηλιέλαιο που είναι για μία συγκεκριμένη χρήση – θα πρέπει να βοηθηθούν για να καθιερώσουμε το ελαιόλαδο και να μην εξαρτιώμαστε από τις επόμενες χώρες», τόνισε σχετικά η κ. Αντωνακάκη.

ΗλιέλαιοVS Ελαιόλαδο

Σύμφωνα με το thehealthlab.gr είναι φυτικά έλαια και προσδίδουν περίπου 135 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία διεγείρουν περισσότερο την παραγωγή «καλής» (HDL) χοληστερόλης και σε μικρότερο βαθμό την παραγωγή ολικής ή «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

  •     Ηλιέλαιο πλούσιο σε πολυακόρεστο λινελαϊκό οξύ (κατά βάση). Περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στην μείωση των κινδύνων για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ποσότητες όμως, των ω-3 και ω-6 που περιέχονται στο ηλιέλαιο δεν βρίσκονται σε ισορροπία με αποτέλεσμα αντί να λαμβάνουμε τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών να προάγεται η παθογένεση πολλών ασθενειών.
  •     Ελαιόλαδο πλούσιο σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ (κατά βάση). Το ελαϊκό οξύ συμβάλει στην πρόληψη και την θεραπεία διαφόρων τύπων διαταραχών όπως καρδιαγγειακών ή αυτοάνοσων νοσημάτων, μεταβολικών διαταραχών, τραυματισμού του δέρματος και καρκίνου.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε πρέπει να λαμβάνεται σε υγιείς δόσεις κάθε μέρα, λόγω των διαφόρων πλεονεκτημάτων της. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου ή χρόνιων παθήσεων και επίσης έχει αποδεδειγμένη προστατευτική δράση σε οστά, καρδιαγγειακά, οφθαλμικά, νεφρολογικά και νευρολογικά νοσήματα.

  •     Ηλιέλαιο. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε. Έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ηλιέλαιο έχει ένα πολλά υποσχόμενα ρόλο στην αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα άτομα από χώρες που χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο ως κύρια μαγειρικά λάδια, έχουν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος.
  •     Ελαιόλαδο. Περιέχει επίσης μια καλή αναλογία βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε που βρίσκεται σε άλλα έλαια όπως καλαμπόκι ή σόγια, βρίσκεται σε μορφή γ-τοκοφερόλης, η οποία έχει αρνητική επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων. Όμως, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο περιέχουν βιταμίνη Ε σε μορφή α-τοκοφερόλης, η οποία δεν έχει τέτοια δυσμενή επίδραση.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι ένα ακόμη θρεπτικό συστατικό που παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστή για τον ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος καθώς και στην πιθανή πρόληψη καταγμάτων σε μετα εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση.

  •     Ηλιέλαιο. Έχει μόλις 1 μg βιταμίνης Κ ανά κουταλιά της σούπας.
  •     Ελαιόλαδο. Περιέχει περισσότερα από 8 μgβιταμίνης Κ ανά κουταλιά της σούπας.

Τα φυτικά έλαια περιέχουν λιγότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τα έλαια που προέρχονται από ζωικές πηγές.

  •     Ηλιέλαιο. Ως φυτικό έλαιο, δεν προσφέρει καθόλου μέταλλα.
  •     Ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι ένα έλαιο φρούτων και έχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ωστόσο σε πολύ μικρές ποσότητες.

Περιέχει:

Σίδηρο, συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κάλιο, βοηθά στην μείωση των κινδύνων για πέτρες στα νεφρά και απώλεια οστικής μάζας.
Νάτριο, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.
Ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία των νεφρών.

Από την παραπάνω σύγκριση είναι σαφές ότι το ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινό σε σχέση με το ηλιέλαιο όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, λιπαρά οξέα και μέταλλα. Το ελαιόλαδο δεν επηρεάζει την αναλογία μεταξύ των ω-3 και ω-6, δεν ταγγίζει τόσο εύκολα όσο το ηλιέλαιο και έχει μια φρουτώδη πλούσια γεύση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις