Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Για την νομοθεσία που αφορά τους εργάτες γης
Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Για την νομοθεσία που αφορά τους εργάτες γης

Επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Μηταράκη έστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σχετικά για τη νέα νομοθεσία που αφορά τους εργάτες γης.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Κε Υπουργέ,

Με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο όπου εμπεριέχει άρθρα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα θέλαμε να σας εκφράσουμε ως Αγροτικός Φορέας τις παρατηρήσεις αλλά και την ανησυχία μας για το αν τελικά το αποτέλεσμα ,σχετικά με τους εργάτες γης θα είναι το επιθυμητό.

Καταρχάς θεωρούμε θετικό βήμα την πλειοψηφία των διατάξεων που ρυθμίζουν την είσοδο νέων πολιτών τρίτων χωρών που θα ενισχύσουν κατά πολύ το εργατικό δυναμικό στην αγροτική παραγωγική διαδικασία.

Με την κατάργηση όμως του ισχύοντος άρθρου 13Α για τους παράτυπα διαμένοντες στην χώρα μας, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στην νομοθεσία  με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Είναι πολύ βασικό για εμάς τους αγρότες να κατανοήσετε ότι, το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην αγροτική εργασία δεν περιορίζεται απλά σε ποσοτικό έλλειμμα αλλά κυρίως σε έλλειμμα ποιοτικού εργατικού δυναμικού.

Η παραγωγική δραστηριότητα απαιτεί υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, ιδιαίτερα όταν ο τελικός μας στόχος είναι η αύξηση της απόδοσης εργασίας και κατά επέκταση την μείωση του εργασιακού κόστους.

Αυτό σήμερα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι ήδη απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα έχουν αποκτήσει αυτή την εξειδίκευση. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η χρονοβόρα διαδικασία για την εν μέρη νομιμοποίηση αυτής της μερίδας εργατών γης, αναγκάζει πολλούς εξ αυτών σε φυγή προς άλλες χώρες της ΕΕ για να αποκτήσουν αυτά τα έγραφα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εργάζονται στην Ελλάδα για μερικά χρόνια, αποκτούν την απαιτούμενη εξειδίκευση και τελικά καταφεύγουν σε άλλη χώρα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης για την Ελλάδα.

 

Συμπέρασμα, είναι αναγκαία να κρατήσουμε στην χώρα μας αυτόν το μικρό αριθμό εργατών γης ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την καθολική εφαρμογή της νέας νομοθεσίας

Επιπλέον, πρέπει να προβλεφθεί η άμεση απομάκρυνση από την χώρα μας σε όσους αλλοδαπούς εισέλθουν με την νέα διαδικασία αλλά τελικά δεν πληρούν τις προδιαγραφές ή δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο ήρθαν. Η διαδικασία για αυτή την απομάκρυνση τους πρέπει να είναι συνοπτική και χωρίς να επιβαρύνει τον εργοδότη το κόστος απέλασης τους. Άλλωστε, στις διακρατικές συμφωνίες πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις από την χώρα εισόδου του αλλοδαπού και όχι να αναγκάζεται ο αγρότης να επωμιστεί παραλήψεις διαφόρων φορέων που μεσολάβησαν έως την σύμβαση εργασίας με τον νέο εργάτη γης.

Από τα παραπάνω σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα ώστε να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο διατάξεις που δίνει το δικαίωμα σε ήδη διαμένοντες στην Ελλάδα εργάτες γης, να προβούν σε παρόμοιες διαδικασίες για την 5ετη παραμονή τους,

Αυτό μπορεί να οριοθετεί χρονικά σε σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα (για την αποφυγή εισόδου νέων παράνομων οικονομικών μεταναστών) και να απευθύνεται αποκλειστικά στους ήδη παράτυπα διαμένοντες. Όλη η διαδικασία μπορεί να περιφρουρηθεί και πιστοποιηθεί από τον ίδιο τον εργοδότη, ως άμεση λύση για να διατηρήσει το υπάρχον εργατικό δυναμικό του.

 

Σας καλούμε επίσης να προβλεφθούν διατάξεις σχετικά με την άμεση απέλαση τους από την Ελλάδα σε περίπτωση ακαταλληλότητας χωρίς κόστος για τον εργοδότη.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα του ζητήματος και ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις