Σε ασφυκτικό κλοιό οι αγοραστές σιτηρών - Οι υψηλές τιμές δημιουργούν επώδυνους λογαριασμούς

Το συμβούλιο σιτηρών της Τουρκίας TMO ενημέρωσε τους εμπόρους ότι θα μειώσει την αγορά σιταριού σε διεθνή διαγωνισμό σε περίπου 285.000 τόνους από 370.000 τόνους που κατακυρώθηκαν προσωρινά την Τετάρτη λόγω των υψηλών τιμών, δήλωσαν έμποροι.

Οι ποσότητες που αγοράζονται στους διαγωνισμούς της TMO είναι πάντα προσωρινές και υπόκεινται σε τελική επιβεβαίωση τις επόμενες ημέρες. Οι αγορές μπορούν να μειωθούν ή να ακυρωθούν εντελώς.

Το σιτάρι του Σικάγο με ένα νέο κύμα θέτει άλλο ένα υψηλό 14 ετών την Πέμπτη, με τις τιμές να αυξάνονται πάνω από 25% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε φόβους για μαζική διακοπή των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. GRA/

«Οι τιμές στον διαγωνισμό TMO αυξήθηκαν την Τετάρτη, αντανακλώντας προφανώς την τρέχουσα θερμαινόμενη αγορά, αλλά η κρίση στην Ουκρανία μοιάζει να δημιουργεί πολύ επώδυνους λογαριασμούς για τους αγοραστές σιταριού», δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος.

Τόσο οι εισαγωγές σιταριού όσο και τα σιτηρά που βρίσκονται ήδη σε αποθήκες στην Τουρκία θα μπορούσαν να προσφερθούν στον διαγωνισμό του TMO την Πέμπτη για αποστολή/παράδοση μεταξύ 10 Μαρτίου και 8 Απριλίου.

Οι έμποροι είπαν ότι στον διαγωνισμό κυριαρχούσαν προσφορές σιταριού ήδη σε αποθήκες εντός της Τουρκίας, με τις εξαγωγές της Ουκρανίας και της Ρωσίας να διαταράσσονται από τις μάχες στην Ουκρανία.

Οι έμποροι είπαν ότι ο TMO ανέφερε ότι δεν θα επιβεβαιώσει τις προσωρινές αγορές που έγιναν την Τετάρτη 75.000 τόνων με εκτιμώμενη τιμή 464,90 $ και 470,00 $ ο τόνος που παραδόθηκαν από τις αποθήκες και 517,00 $ ανά τόνο C&F που προσφέρονται για μια νέα αποστολή εισαγωγής.

Αυτό άφησε την υψηλότερη τιμή στον διαγωνισμό σε περίπου 451,80 δολάρια ο τόνος για 25.000 τόνους πρωτεϊνούχου σίτου 13,5% που βρίσκονται ήδη σε αποθήκες στην Τουρκία για παράδοση στο λιμάνι του Tekirdag.

Στην τελευταία της αγορά στις 18 Ιανουαρίου, η Τουρκία αγόρασε 335.000 τόνους στην υψηλότερη τιμή των 351,80 δολαρίων για πρωτεϊνικό σιτάρι 13,5%, επίσης από αποθήκες στην Τουρκία.

«Η κρίση στην Ουκρανία σημαίνει δύσκολες στιγμές για τους αγοραστές σιτηρών», πρόσθεσε ένας έμπορος.
Πηγή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις