G7: Επί ποδός η Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης
G7: Επί ποδός η Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Ανεπάρκεια τροφίμων και υψηλές τιμές ενέργειας κυριάρχησαν στην έκτακτη ψηφιακή σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7 που διοργάνωσε η Γερμανία, που ασκεί την τρέχουσα προεδρία της G7, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα για την κατοχύρωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας υπό την πίεση της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας στη χώρα.

Οι υπουργοί Γεωργίας της G7 από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία ενώθηκαν επίσης από τον Roman Leshchenko, υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Ουκρανίας, ως ειδικός ομιλητής, καθώς και ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς.

Τι δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Janusz Wojciechowski στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών γεωργίας της G7

"Έλεγχος έναντι παράδοσης"

Θα ήθελα να ξεκινήσω μοιράζομαι τη συμπάθεια, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μου με τον Υπουργό Leshchenko και με τον λαό της Ουκρανίας .

Στην πατρίδα μου την Πολωνία, λέμε: « Οι αγρότες μας μας ταΐζουν και μας υπερασπίζονται ». Αυτό αναφέρεται στους ιστορικούς αγώνες μας για ελευθερία και στον ρόλο που έπαιξαν οι Πολωνοί αγρότες και αγρότες σε αυτόν τον αγώνα. Σήμερα, μπορούμε να πούμε σχεδόν το ίδιο για τους αγρότες της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζονται τη γη και τον λαό τους .

Θα ήθελα να επεκτείνω στον κ. Leshchenko την προσφορά μιας διμερούς κλήσης, σε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, για να συζητηθεί η κατάσταση για τους Ουκρανούς αγρότες και τη γεωργία επί τόπου και να συζητήσουμε τι μπορώ να κάνω υπό την ιδιότητά μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γεωργία.

Κύριε Leshchenko, κυρίες και κύριοι, χαιρετίζω τη χθεσινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία και υποστηρίζει την Ουκρανία στην πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια οικογένεια εθνών που βασίζεται στις αρχές της ειρήνης και της κυριαρχίας .
  • Η απρόκλητη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας αποτελεί παραβίαση αυτών των αρχών , παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού .
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Και το κάνουμε με πράξεις, όχι μόνο με λόγια.

Θέσαμε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο και συνεχίζουμε να τις ενισχύουμε κάθε εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν ένα ασφαλές λιμάνι για εκατομμύρια αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που εγκαταλείπουν τη ζώνη μάχης. Η χώρα μου, η Πολωνία, ήταν στην πρώτη γραμμή εδώ. Υποδεχθήκαμε και θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε τον λαό της Ουκρανίας με ανοιχτές αγκάλες.

Όπως γνωρίζετε, η Ουκρανία είναι γνωστή ως το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης και οι επιπτώσεις των απερίσκεπτων ενεργειών της Ρωσίας στην επισιτιστική ασφάλεια γίνονται ήδη αισθητές στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο.

Πρώτα και κύρια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων τροφίμων. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο του πολέμου στο διεθνές σύστημα αγροδιατροφής . Ακόμη και πέρυσι, η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν οι δύο κύριοι εξαγωγείς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας, για παράδειγμα, περίπου το 30% των εξαγωγών σιταριού παγκοσμίως.

Η κατάσταση για εμπορεύματα όπως τα προϊόντα με βάση τον ηλίανθο μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι δύο χώρες παρέχουν σχεδόν το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε αυτές.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι τιμές αντιδρούν ήδη πολύ έντονα, πλησιάζοντας σε ιστορικά επίπεδα.

Υποστηρίζω την παρέμβαση του Υπουργού Özdemir σε σχέση με την εντολή του FAO και ενθαρρύνω τον FAO να παρουσιάζει τακτικές πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Εμείς ως G7 πρέπει επίσης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτής της κρίσης. Πρέπει να το κάνουμε με γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο.

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ξαναβρεί την πολύτιμη θέση της στο διεθνές σύστημα αγροδιατροφής. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το παγκόσμιο σύστημα αγροδιατροφής, που εξακολουθεί να ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας, δεν θα αναγκαστεί να υπομείνει άλλο ένα μεγάλο συστημικό σοκ.

Αν δεν ενεργήσουμε σθεναρά και επαρκώς, θα είναι οι πιο ευάλωτοι που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα δεινά.

Ελπίζω ότι η δήλωση που υιοθετούμε σήμερα θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς την αποκατάσταση της ειρήνης για την Ουκρανία, την αποκατάσταση του ζωτικού της ρόλου στο παγκόσμιο επισιτιστικό μας σύστημα και την αποκατάσταση της θέσης που δικαιούται στην οικογένεια των ειρηνικών και κυρίαρχων εθνών μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες, εξ ονόματος της οικογένειας του ΟΗΕ, κάλεσε επανειλημμένα τον πόλεμο στην Ουκρανία  να σταματήσει.

  • Υποστηρίζουμε τις ακούραστες προσπάθειές του να βάλει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία έχει βαρύνει
  • Η Ουκρανία και ο λαός της και θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων γύρω από το κόσμος.
  • Στον FAO, παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στο πλαίσιο της εντολής του FAO.
  • Ήδη πριν από την κρίση, οι διεθνείς τιμές των τροφίμων έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών.
  •  Αυτό οφειλόταν κυρίως στις συνθήκες της αγοράς, αλλά και στις υψηλές τιμές της ενέργειας, των λιπασμάτων και όλων των άλλων αγροτικές υπηρεσίες.
  •  Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, 21 τοις εκατό πάνω από το επίπεδο ένα χρόνο νωρίτερα, και 2,2 τοις εκατό υψηλότερα από την προηγούμενη κορύφωσή του τον Φεβρουάριο του 2011.
  •  Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία είναι εξέχοντες παίκτες στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και γεωργικών προϊόντων προϊόντα.
  • Το 2021, οι εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν περίπου το 30 τοις εκατό του την παγκόσμια αγορά. Συνολικά, οι εξαγωγές ηλιελαίου αντιπροσώπευαν το 55 τοις εκατό.
  •  Η εξέχουσα θέση των δύο χωρών στον παγκόσμιο εμπορικό στίβο είναι επίσης αξιοσημείωτη στις παγκόσμιες αγορές καλαμποκιού, κριθαριού και κραμβέλαιου.
  •  Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων. Το 2020, κατατάχθηκε ως ο κορυφαίος εξαγωγέας αζωτούχα λιπάσματα, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής καλίου και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φωσφορούχο λίπασμα.

Όσον αφορά τα εμπορικά δίκτυα, και οι δύο χώρες είναι βασικοί προμηθευτές σιταριού σε πολλές χώρες κόσμος σχεδόν 50 χώρες εξαρτώνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία για τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των αναγκών τους για εισαγωγή σίτου. Από αυτές, 26 χώρες προμηθεύονται πάνω από το 50 τοις εκατό των εισαγωγών σιταριού από αυτές οι δύο χώρες όσο για τα λιπάσματα, 25 χώρες βασίζονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, με εξάρτηση από τις εισαγωγές 30 τοις εκατό ή περισσότερο για το λίπασμα N, P και K.
Η σύγκρουση μπορεί να έχει πολλαπλές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αγορές και την επισιτιστική ασφάλεια το σιτάρι είναι βασική τροφή για πάνω από το 35 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και η έλλειψη υποκατάστατου είναι
είναι πιθανό να επιδεινώσει την πίεση στις τιμές του σιταριού.. Έτσι, η κρίση αντιπροσωπεύει μια πρόκληση για την επισιτιστική ασφάλεια για πολλές χώρες, και ειδικά για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Η προμήθεια από διαφορετικές προελεύσεις θα αυξήσει τα έξοδα αποστολής και άλλα λειτουργικά έξοδα για πολλούςεισαγωγείς, ιδίως σε εκείνες τις χώρες που βασίζονται στις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας λόγω γεωγραφικών
εγγύτητα.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του FAO

 

 

 

Δήλωση Έκτακτης Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας της G7 σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Εκτός από την έκφραση «βαθιάς ανησυχίας» για το θέμα και την υπόσχεση να συνεργαστούν στενά για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, οι επτά υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης τη σημασία της διατήρησης της ροής των προϊόντων διατροφής, των εισροών και της εποχικής εργασίας ανοιχτή διασυνοριακά.

«Καλούμε όλες τις χώρες να κρατήσουν ανοιχτές τις αγορές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων τους και να προφυλαχθούν από τυχόν αδικαιολόγητα μέτρα στις εξαγωγές τους», αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί «δεν θα ανεχθούν τεχνητά διογκωμένες τιμές που θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. .»


Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας, έλαβαν πρόσφατα την αμφιλεγόμενη απόφαση να σταματήσουν τις εξαγωγές δημητριακών.
Εν τω μεταξύ, η δήλωση των υπουργών περιλαμβάνει επίσης αναφορά στη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις για το κλίμα και το περιβάλλον και την ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Το εάν οι πράσινοι στόχοι για τον τομέα των τροφίμων θα πρέπει να σταματήσουν ή να χαλαρώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες προκειμένου να επικεντρωθούμε στην επισιτιστική ασφάλεια ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ στη σκηνή της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα 11 βασικά σημεία

  •  Εμείς, οι Υπουργοί Γεωργίας της G7 και ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, συναντηθήκαμε σήμερα παρουσία του Ουκρανού συναδέλφου μας, καθώς και του Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Σύστημα Πληροφοριών για την Αγροτική Αγορά (AMIS).
  •  Είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι και καταδικάζουμε τη μεγάλης κλίμακας επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, την οποία επέτρεψε η κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Λυπούμαστε βαθιά για τις καταστροφικές ανθρώπινες απώλειες και τα δεινά και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία σύμφωνα με τη δήλωση του ηγέτη της G7 σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  •  Προσπαθούμε να παρέχουμε εθνική, διμερή και διεθνή υποστήριξη για να διευκολύνουμε τη συγκομιδή στην Ουκρανία και να διασφαλίσουμε την ικανότητα των Ουκρανών αγροτών να θρέψουν τον πληθυσμό τους και να συμβάλουν στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να υποστηρίξουν την παραγωγή τροφίμων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια στις πληγείσες περιοχές. Παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε και να ανταποκριθούμε σε μια επισιτιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε όπως απαιτείται για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών.
  •  Ανησυχούμε βαθύτατα για τις επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα και κάθε μορφή υποσιτισμού, που προκαλείται από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, προσθέτοντας στην ήδη σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από τον COVID- 19, κλιματική αλλαγή και απώλεια βιοποικιλότητας. Αυτό μόνο θα αυξήσει τα δεινά στην περιοχή και θα ασκήσει πίεση στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως. Σημειώνουμε με σοβαρή ανησυχία τις σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και την απότομη άνοδο των ήδη υψηλών τιμών για γεωργικά προϊόντα και εισροές, όπως τα λιπάσματα, που επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή για τις ευάλωτες χώρες και πληθυσμούς.
  • . Καταδικάζουμε βαθύτατα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως Υπουργοί Γεωργίας, ανησυχούμε πολύ από τη στόχευση ζωτικής σημασίας γεωργικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της αποθήκευσης, που έχει σημαντικές περιφερειακές επιπτώσεις. Δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού και παράγει το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, αυτό θα έχει επιπλέον παγκόσμιες επιπτώσεις στα συστήματα τροφίμων και στην επισιτιστική ανασφάλεια.
  •   Δεσμευόμαστε να συνεργαζόμαστε στενά και να αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής, ιδίως υποστηρίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια για τον λαό της Ουκρανίας. Επιβεβαιώνουμε τη σημασία της συνεργασίας για τη διατήρηση της ροής τροφίμων, προϊόντων, εποχικής εργασίας και εισροών που είναι απαραίτητες για τη διασυνοριακή γεωργική και παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση. Επιπλέον, θα εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των μεταφορών για τις εξαγωγές τροφίμων και την παραγωγή εμπορευμάτων.
  •   Καλούμε όλες τις χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις αγορές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων και να προφυλαχθούν από τυχόν αδικαιολόγητα περιοριστικά μέτρα στις εξαγωγές τους. Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στα επίπεδα των τιμών των τροφίμων και αστάθεια στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή σε παγκόσμια κλίμακα, ειδικά μεταξύ των πιο ευάλωτων που ζουν σε περιβάλλοντα χαμηλής επισιτιστικής ασφάλειας. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε τις ακραίες συνθήκες πίσω από τους περιορισμούς στις εξαγωγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και τη ζωτική σημασία της διατήρησης της διαθεσιμότητας τροφίμων στην Ουκρανία.
  •  Δεν θα ανεχτούμε τεχνητά διογκωμένες τιμές που θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. Θα αγωνιστούμε επίσης ενάντια σε οποιαδήποτε κερδοσκοπική συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια ή την πρόσβαση σε τρόφιμα για ευάλωτες χώρες ή πληθυσμούς. Επομένως, παρακολουθούμε στενά τις αγορές που επηρεάζουν το σύστημα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αγορών μελλοντικής εκπλήρωσης, για να διασφαλίσουμε πλήρη διαφάνεια. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε αξιόπιστα δεδομένα και πληροφορίες για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, ειδικά μέσω των σχετικών διεθνών οργανισμών.
  •  Θα εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι επαρκή, ασφαλή, οικονομικά προσιτά και θρεπτικά τρόφιμα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων, των πιο ευάλωτων και των εκτοπισμένων, έγκαιρα, ασφαλή και οργανωμένα, και ιδιαίτερα για τον λαό της Ουκρανίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους αγρότες και τους εργαζόμενους, καθώς και τις επιχειρήσεις τροφίμων και γεωργικών προϊόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού, που παρέχουν συνεχώς τον εφοδιασμό μας σε τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επισιτιστική ασφάλεια σύμφωνα με τις δεσμεύσεις για το κλίμα και το περιβάλλον και το πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης.
  •  Μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης της G7, θα συνεχίσουμε το κλείσιμό μας συνεργασία στο πλαίσιο της G7 και με σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, πολυμερή αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στην επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή. Ως προς αυτό, θα ενημερώσουμε έναν άλλο και προσπαθούμε να συντονίσουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη σταθερότητα της αγοράς, όσον αφορά τόσο την Ουκρανία όσο και τις χώρες και τις βιώνουν διατροφική ανασφάλεια.

 Στεκόμαστε ενωμένοι με τους εταίρους μας και με την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία για να ανταποκριθούμε των επιπτώσεων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, την επισιτιστική ασφάλεια και θρέψη.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις