Ευρωπαίος επίτροπος: Τα σχέδια της ΚΑΠ θα χρειαστούν βελτίωση
Ευρωπαίος επίτροπος: Τα σχέδια της ΚΑΠ θα χρειαστούν βελτίωση

Τα νέα σχέδια της ΚΓΠ των χωρών της ΕΕ που θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος θα πρέπει να βελτιωθούν, είπε ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski, στους υπουργούς Γεωργίας σε συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Παρά την πίεση που δέχεται τα κράτη μέλη να εγκρίνουν γρήγορα τα σχέδια, ώστε οι αγρότες να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν, ο Επίτροπος είπε ότι η ΕΕ «δεν θα δώσει προτεραιότητα στην ταχύτητα έναντι της ποιότητας».

Ωστόσο τα πρώτα 19 που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα θα έχουν εγκριθεί μέχρι τέλος Ιουνίου τόνισε ο Πολωνός Επίτροπος, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο τέλος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι το τέλος του 2027 θα είναι εφικτό να αυξηθούν οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ευρώπη από το 8% στο 18%.

Την επόμενη εβδομάδα είπε ότι θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να εγκριθούν τα σχέδια εγκαίρως, ώστε οι αγρότες να μπορούν να λάβουν τις αποφάσεις τους για το επόμενο έτος… ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τα κράτη μέλη και από το εάν τα σχέδιά τους για την ΚΓΠ ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Επιτροπής».

Ο Επίτροπος είπε ότι η αρχική παρατήρηση της ΕΕ για τα σχέδια ήταν ότι υπάρχει «περιθώριο βελτίωσης». Μεταξύ των ανησυχιών της ΕΕ είναι η έλλειψη «στερεών στόχων», οι οποίοι είπε ο Επίτροπος ήταν «απαραίτητοι για μια ΚΓΠ βασισμένη στις επιδόσεις».

Είπε επίσης ότι χρειάζεται ανάλυση για να διαπιστωθεί εάν τα σχέδια των κρατών μελών αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των μικρών αγροτών και αν όχι, είπε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω τροποποιήσεις.

Όσον αφορά τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, είπε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά», προσθέτοντας ότι ενώ ορισμένα από τα νέα οικολογικά συστήματα είναι καλά αναπτυγμένα, άλλα δεν έχουν φιλοδοξίες ή συγκεκριμένους στόχους.

Ο Wojciechowski τόνισε επίσης ότι η ΕΕ δεν πιστεύει ότι η συμβολή της ΚΓΠ στη στρατηγική της για το Farm to Fork ή τη βιοποικιλότητα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ή να αποδυναμωθεί στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από independent

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις