Γεωργαντάς: Εικονική η έλλειψη στο ηλιέλαιο
Γεωργαντάς: Εικονική έλλειψη στο ηλιέλαιο

Την διαβεβαίωση του ότι δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Αν και το 30-35% από το μαλακό σιτάρι το παίρνουμε από την Ουκρανία και την Ρωσία, υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και ο Καναδάς που μπορούν να καλύψουν το κενό» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργαντάς προσθέτοντας ότι ήδη έμποροι και εισαγωγείς έχουν στραφεί σε αυτές τις αγορές.

Διευκρίνισε  ότι στο σκληρό σιτάρι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια, ενώ στο μαλακό σιτάρι η χώρα μας χρειάζεται εισαγωγές περίπου 800-900 χιλιάδων τόνων το χρόνο.

Πάντως την μεγαλύτερη ποσότητα η χώρα μας την προμηθεύεται από την Βουλγαρία.

Όσον αφορά στο ηλιέλαιο, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για εικονική έλλειψη, καθώς όπως είπε κάποιοι έκαναν μια άσκοπη αποθεματοποίηση, κυρίως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση κι ενώ υπήρχε μια κανονική προμήθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, πήραν μεγάλες ποσότητες, οπότε προληπτικά τα σούπερ μάρκετ έβαλαν έναν περιορισμό, δηλαδή τα 5 λίτρα την ημέρα.

Γι' αυτό και το ηλιέλαιο είναι ανάμεσα στα προϊόντα που ζητήσαμε να απογραφούν οι ποσότητες, γιατί κανείς δεν μπορεί, αν βρει μια ευκαιρία, να κερδοσκοπήσει, υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν νέες εκτάσεις και να καλλιεργηθεί το ηλιοτρόπιο. Όπως είπε, την Δευτέρα θα μεταβεί στον Έβρο γι' αυτόν τον λόγο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις