Ρωσία: Stop οι εξαγωγές σιτηρών και τροφίμων σε μη φιλικές χώρες
Ρωσίες: Stop οι εξαγωγές σιτηρών και τροφίμων σε μη φιλικές χώρες

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μάλιστα, το πρακτορείο επικαλείται σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Για τη Ρωσία, «μη φιλικές», θεωρούνται 48 χώρες που μετέχουν στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Ρωσία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών και οι πωλήσεις τους υπερβαίνουν εκείνες των ρωσικών όπλων.

Πέρυσι, οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών ξεπέρασαν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μειώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για το μήνα Μάρτιο, ήταν μειωμένες κατά τέσσερις φορές, σε σύγκριση με τα επίπεδα εξαγωγών του Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Τα εξαγωγικά φορτία σιτηρών του Μαρτίου συμπεριέλαβαν 1,1 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 309.000 τόνους σιταριού και 118.000 τόνους ηλιελαίου, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2020/21, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, με τις πολεμικές συγκρούσεις να κλιμακώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής, οι έμποροι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών μέσω του σιδηροδρόμου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις