Έρευνα KapaResearch: Τι αναζητούν οι αγρότες στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ

Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες γνωρίζουν ότι το ΥπΑΑΤ προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ 6 στους 10 τις έχουν χρησιμοποιήσει. Μάλιστα, 2 στους 3 συναλλασσόμενους έχουν κάνει χρήση αυτών των υπηρεσιών το τελευταίο δίμηνο, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία αυτή της εξυπηρέτησης μέσω ψηφιακών υπηρεσιών έχει πια κατοχυρωθεί ως κεκτημένο και υποχρεωτικό.

Αυτό επισημαίνεται – μεταξύ άλλων – στην πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η KapaResearch για λογαριασμό του ΥπΑΑΤ τον Μάρτιο του 2022, σε τυχαίο δείγμα 1.100 αγροτών, με τον βαθμό ικανοποίησης από την επικοινωνία που έχουν με το υπουργείο αυξήθηκε στο 54%.

Σημειώνεται ότι το χρονικό πλαίσιο της έρευνας προσδιορίστηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Στύλιο, ο οποίος ήθελε να μετρηθεί η ανταπόκριση των αγροτών στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ μετά την κατάθεση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027 και αφού είχαν προκηρυχθεί σημαντικά κοινοτικά προγράμματα όπως αυτά των Νέων Γεωργών, τα Βιολογικά, Εγγειοβελτιωτικά, Αγροτική Οδοποιία, Νιτρορύπανση κ.ά.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι:

• Ψηφιακές υπηρεσίες δηλώσεων καλλιεργειών

• Πληρωμές ενισχύσεων

• Επιδοτούμενα προγράμματα

Η γραμμή του 1540

Το τηλέφωνο παραμένει βασικό κανάλι επικοινωνίας για μεγάλο ποσοστό συναλλασσόμενων με το ΥπΑΑΤ. Η αναγνωρισιμότητα του 1540 μεταξύ των αγροτών εξακολουθεί να είναι καθολική, αφού το 95% γνωρίζει τη γραμμή (67%) ή κάτι έχουν ακούσει για αυτήν (28%

). Το 93% όσων γνωρίζουν την ύπαρξη της γραμμής, την έχουν καλέσει. Μάλιστα 1 στους 2 κάλεσαν τη γραμμή το τελευταίο δίμηνο γεγονός που δηλώνει πως η γραμμή έχει αποκτήσει πια ένα τακτικό κοινό.

Τα βασικότερα θέματα για τα οποία κάλεσαν στη γραμμή είναι κατά σειρά:

• Οι ψηφιακές υπηρεσίες

• Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

• Οι ενιαίες ενισχύσεις

• Θέματα ασφάλισης στον ΕΛΓΑ

• Ενημέρωση για επικοινωνία με διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ

Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες από όσους καλούν στο 1540 δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση που έλαβαν. Το ποσοστό ικανοποίησης συνεχίζει να έχει αυξητική τάση και το 2022.

Η εξυπηρέτηση από τη γραμμή αξιολογείται θετικά, μάλιστα πλησιάζει το άριστα 10 και στα πέντε κριτήρια καλής εξυπηρέτησης: ευγένεια, προσπάθεια, απλότητα στην επικοινωνία, κατανόηση του θέματος/αιτήματος, πληρότητα στην απάντηση.

Γενικά το γεγονός της λειτουργίας της γραμμής κρίνεται ως μια θετική δράση του ΥπΑΑΤ από το σύνολο σχεδόν των ερωτώμενων (96%).

Τέλος αποτυπώνεται έντονα αυξητική τάση στη μελλοντική ζήτηση πληροφοριών και ενημέρωσης για καλλιέργειες.

Ιστότοπος

To 85% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον ιστότοπο (site) του ΥπΑΑΤ. Το ποσοστό αυτό συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητική τάση (συν 2% σε σχέση με το 2020), ενώ 9 στους 10 δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν το site και στο μέλλον.

Τα πρώτα τρία θέματα που αναζητούν στο site είναι:

• Επιδοτούμενες δράσεις του ΥπΑΑΤ

• Πληροφορίες για πληρωμές

• Πληροφορίες για καλλιέργειες

Σημαντική, με ανοδική τάση, διαφαίνεται η ζήτηση για θέματα εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Ραγδαία είναι η άνοδος του ποσοστού αυτόματης εξυπηρέτησης σε 45% από 31% το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό γενικής ικανοποίησης παραμένει πολύ υψηλό, στο 75%, ενώ έως και 87% του δείγματος δηλώνουν ικανοποιημένοι από το περιβάλλον εξυπηρέτησης και την ταχύτητα.

Τέλος, 8 στους 10 συναλλασσόμενους αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τη ψηφιακή υπηρεσία αιτημάτων με το 85% αυτών να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την υπηρεσία.

E-mail, κινητό και social media

Όλο και λιγότεροι συναλλασσόμενοι (20%) επιλέγουν την εξυπηρέτησή τους μέσω email.

9 στους 10 είναι θετικοί στο να χρησιμοποιούν υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ από το κινητό τους ενώ το 50% δηλώνει πρόθυμο να κατεβάσει τη νέα mobile εφαρμογή (app), την i-Agric στο κινητό του. Πρόκειται για ένα ποσοστό που συνεχώς αυξάνεται, αν σκεφτούμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό το προηγούμενο έτος ήταν 38%, αφού ολοένα και περισσότεροι αγρότες εξοικειώνονται με τη χρήση του κινητού σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

Στην εφαρμογή αυτή μπορούν να ενημερώνονται μεταξύ άλλων για όλα τα δελτία τύπου του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τις προσκλήσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Περίπου 3 στους 10  δηλώνουν ότι γνωρίζουν το λογαριασμό του ΥπΑΑΤ στα socialmedia, ενώ το 9% δηλώνει ότι το ακολουθεί με ποσοστό 70% να είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από την ενημέρωση που τους παρέχει. Οπτικοποιημένο υλικό ενημέρωσης για δυνατότητες προώθησης προϊόντων και εκθέσεις είναι τα δύο για το οποία αποζητούν περισσότερο περιεχόμενο στο λογαριασμό των socialmedia του Υπουργείου.

1 στους 4 γνωρίζουν την ύπαρξη της πλατφόρμας Greek Farms, ενώ το 5% δηλώνει ότι την χρησιμοποιεί με το 77% εξ αυτών να δηλώνουν ικανοποιημένοι.Αντίστοιχα ένας στους τέσσερις γνωρίζει την υπηρεσία εξυπηρέτησης με ραντεβού, ενώ ένα ποσοστό 4% δηλώνουν ότι την έχουν χρησιμοποιήσει και το 71% από αυτούς δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη χρήση της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις