FAO: Πώς θα κυμανθεί η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών τη νέα σεζόν
FAO: Πώς θα κυμανθεί η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών τη νέα σεζόν

Αυξημένη κατά 1,1% προβλέπεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή σίτου το 2022, φτάνοντας του 784 εκατ. τόνους, σύμφωνα με έκθεση του FAO για την προσφορά και την ζήτηση δημητριακών.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του καλλιεργητικού έτους 2021, η εκτίμηση του FAO δείχνει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών έφτασε τους 2.799 εκατ. τόνους ελαφρώς αυξημένη από το 2020, με την παραγωγή ρυζιού να φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 520,3 εκατομμυρίων τόνων.

Συγχρόνως, η παγκόσμια χρήση των δημητριακών το 2021/2022 προβλέπεται σε 2.789 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου ρεκόρ για το ρύζι, ενώ αναμένονται αυξήσεις και για τον αραβόσιτο και το σιτάρι.

Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών που λήγουν το 2022 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,4 % από τα αρχικά επίπεδα, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποθεμάτων σιταριού και αραβοσίτου στη Ρωσία και την Ουκρανία. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προς χρήση προβλέπεται στο 29,7% το 2021/22, οριακά χαμηλότερος από το προηγούμενο έτος και «εξακολουθεί να δείχνει ένα σχετικά άνετο επίπεδο προσφοράς», σύμφωνα με τον FAO.

Την ίδια στιγμή, ο FAO μείωσε την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας σε 469 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας συρρίκνωση σε σχέση με το επίπεδο του 2020/21, σε μεγάλο βαθμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες.

Η Ρωσία θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο φέτος με πωλήσεις 33 εκατομμυρίων τόνων, μόλις 2 εκατομμύρια τόνους κάτω από τις προβλέψεις πριν από την εισβολή, ανέφερε το USDA στη μηνιαία έκθεσή του WASDE. Αντίθετα, οι εξαγωγές σίτου της Ουκρανίας εκτιμήθηκαν σε 19 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες κατά 5 εκατομμύρια τόνους από την εκτίμηση του Φεβρουαρίου.

«Τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παραμένουν κλειστά…», δήλωσε το USDA. «Η πλειονότητα των εξαγωγών της Ουκρανίας έχει ήδη αποσταλεί με περιορισμένα πρόσθετα ποσά που αναμένονται για το υπόλοιπο του 2021/2022».

Οι εξαγωγές σιταριού των ΗΠΑ θα είναι οι μικρότερες των τελευταίων εννέα ετών, στα 785 εκατομμύρια μπουσέλ την περίοδο εμπορίας που λήγει την 1η Ιουνίου, ανέφερε το USDA. Οι τιμές σιταριού στις ΗΠΑ ήταν οι υψηλότερες μεταξύ των έξι μεγάλων εξαγωγέων σιταριού σε βάση Freight On Board την περασμένη εβδομάδα.

«Η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία προβλέπεται τώρα να πέσει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, αντανακλώντας κυρίως τις προσδοκίες ότι τουλάχιστον το 20% της χειμερινής φυτευμένης έκτασης ενδέχεται να μην συγκομιστεί λόγω άμεσης καταστροφής, περιορισμένης πρόσβασης ή έλλειψης πόρων για τη συγκομιδή των καλλιεργειών. », δήλωσε ο FAO, συζητώντας τις προοπτικές για το 2022 σε μια σύντομη έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών. «Επιπλέον, οι αποδόσεις αναμένεται επίσης να μειωθούν το 2022, καθώς η διαταραγμένη πρόσβαση σε εισροές και γεωργική γη φαίνεται να εμποδίζει την επικαιρότητα των γεωργικών εργασιών».

Αναμενόταν μεγαλύτερη από το μέσο όρο καλλιέργεια σιταριού στη Ρωσία, χάρη στον καλό καιρό στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, δήλωσε ο FAO. «Ωστόσο, αυτή η προοπτική παραμένει προκαταρκτική, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες σχετικά με την εισαγωγή ορισμένων γεωργικών εισροών».

Οι προσδοκίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία θα αυξήσουν τις εξαγωγές σιταριού, ενώ η Αργεντινή, η Ινδία και οι ΗΠΑ αποστέλλουν περισσότερο αραβόσιτο, αντισταθμίζοντας εν μέρει την απώλεια των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις